Menu

Cél a teljes csatornázottság

2002.07.31.

Három év alatt elérhető a kerület teljes csatornázottsága – foglalta össze a kerület szennyvíz-csatornázottságának helyzetéről szóló előterjesztés lényegét Hazai Béla, az önkormányzat Városrendezési és Műszaki Bizottságának elnöke.

Az elmúlt év végére 15 km-re csökkent a kerület csatornázatlan útszakaszainak hossza, körülbelül 1200 ingatlan nincs még ellátva ezzel a közművel. Idén 3,8 km közcsatorna építését tervezik, amelyhez saját forrásból, fővárosi céltámogatásból és kis mértékben központi céltámogatásból a fedezet rendelkezésre áll. 2003-ban további 2,6 km csatornát szeretne megépíteni a kerület, amelyhez saját forrást már biztosított a testület, a céltámogatási pályázatok elbírálása pedig folyik. E kétéves program megvalósításával 2003 végére 9 km alá kerülhet a csatornázatlan kerületi útszakaszok hossza. Jelenleg két nagyobb, összefüggő csatornázatlan terület van még: a Fő út – Kossuth utca – Régi fóti út – Epres sor határolta Öregfalu és északon, a Váci vasútvonal – Székely Elek utca – Ajándék utca – Károlyi Sándor út – Árokhát utca által körbezárt területrész. Jelentős a hiányzó csatornák mennyisége a Károlyi Sándor út – Szántóföld út – Kosd utca – Mogyoród útja közötti területen is. Ezeken az összefüggő csatornázatlan területeken kívül, kerületszerte elszórtan is vannak még csatornázatlan területek.
Az Öregfalu szennyvíz elvezetési helyzete a következő két évben a csatornaépítési program keretében jelentősen javul, csaknem minden utcájában épül csatorna. Két éven belül jelentős előrelépés várható a Károlyi Sándor út – Szántóföld út – Kosd utca – Mogyoród útja közötti területen is, a Csővár és a Lenvirág utcai szennyvíz-csatornák megépítésével.
A gyűjtő, főgyűjtő csatornák tekintetében sem áll rosszul a kerület: csupán néhány szakaszuk vár megépítésre vagy felújításra.
Az előterjesztés tartalmazza a javaslatot a csatornahálózat 2004-2005. évi fejlesztésére is: 2004-ben 3,6 km hosszú, 2005-ben pedig az északi kerületrész 4,7 km hosszú csatornahálózatának megépítésére kerülhet sor.