Menu

Az Asia Center bokrétaavatója

2002.06.27.

Rudolf A. Riedl, a leendő Asia Center üzletközpontot 51 százalékban birtokló Strabag AG Austria ügyvezető igazgatója május 30-án sajtótájékoztatót tartott az épületegyüttes bokrétaavatója előtt. Mint elmondta, az üzletközpont két épületét 2003. március 7-én, a főépületet egy évre rá, 2004-ben adják át a tervek szerint. A helyiségek 70 százaléka már gazdára talált, a bérlők 90 százaléka magyar telephellyel rendelkező cég.

A 200 millió dollárból (60 milliárd forintból) felépülő regionális nagykereskedelmi üzletközpont, ahol a kulturális események, kiállítások is nagy szerepet kapnak Európa legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz. Tizenegy hektár területen foglal helyet a háromszáz méter hosszú és kétszázhetven méter széles épületkomplexum, nyolc szinttel, 250 ezer négyzetméterrel, 52 lifttel, 32 mozgólépcsővel. Hat nagyobb, több kisebb magyar cég vesz részt az építkezésben, több ezer építőmunkással.
A Strabag AG Austria mellett az Asia Center Kft. 49 százalékát Li Li Ping és Nichael Song kínai befektetők birtokolják. A tulajdonosok vállalták a Szentmihályi út kétszer két sávosra bővítését is, a felújított útszakasz 2002. végére készül el. (A beruházók közel egymilliárd forintot költenek az épületegyüttes körüli infrastruktúrára, úgy, hogy az utakon, járdákon kívül minden szabad területet zöld fog borítani…)
Az Asia Center azért nevezhető regionális nagykereskedelmi üzletcentrumnak, mert nemcsak Magyarországot, de a környező országokat is el kívánják látni áruikkal. (Az áruforgalom ötöde marad nálunk.) A számítások szerint az üzletközpont minimum 50 százalékkal növeli majd a kereskedelmi forgalmat Magyarország és Kína, több ország – például Korea, Malajzia, Indonézia, Vietnam – kereskedelmét is koordinálva szélesebben Magyarország és Ázsia között.