Menu

Szakképzés a Száraznádban

2002.06.13.

Az áprilisi képviselő-testületi ülésen került sor a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ, Óvoda, Áltzalános Iskola és Szakiskola, e sokrétű feladatrendszerű intézmény kerületben, fővárosban betöltött szerepének elemzésére. Ambrus János alpolgármester előterjesztése felelevenítette az előzményeket és részletezte az intézmény jelenlegi feladatait.

A Száraznád utcai intézmény sokrétű feladatellátási körének bővítése a 2000/2001. tanévben az óvodai nevelés integrálásával fejeződött be. Egy évvel korábban a kerületi intézményhálózat átalakításának első ütemében normál általános iskolai képzéssel bővült a koprábban csak fogyatékos általános iskolai oktatást és szakképzést folytató intézmény tevékenységi köre.
Az intézmény alapjait az 1959-ben megalakult Kisegítő Iskolánál találjuk, amely 1970-ben először ipari és mezőgazdasági továbbképző tagozattal bővült, majd 1985-ben ez a tagozat Speciális Szakiskolává alakult. Az enyhe fokban és halmozottan sérültek általános iskolai oktatása mellett a Speciális Szakiskolában az 1992/93-as tanévben már tizenkét szakmát kínáltak betanított munkásoknak, majd az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) 1995/96-os első bevezetését követően 1998-tól az itt végzett ép értelmű és fogyatékos tanulók már teljes értékű szakiskolai bizonyítványt szereznek. A 2000/01-s tanévben az óvodai nevelés mellett szakszolgálati tevékenységgel is bővült a föladatok sora: a kerületi logopédiai és gyógytestnevelési hálózat munkáját is ez az intézmény látja el.
Jelenleg tehát igen összetett és sajátos a képzési profil:
– normál intellektusú gyerekek 3-23 éves korig tartó óvodai ellátása, alapfokú nevelése, oktatása, szakképzése,
– különleges gondozást igénylő tanulók 5-24 éves korig tartó nevelése, oktatása, speciális szakképzése,
– olvasás-írás zavarral küzdő gyermekek preventív fejlesztése, terápiája,
– a német nemzeti kisebbséghez tartozók alapfokú nevelése-oktatása,
– a hátrányos helyzetű, ép intellektusú tanulók felzárkóztató szakképzése,
– az integrált nevelési forma kiterjesztése (részleges és teljes), az iskola nagyfokú átjárhatósága.
Különösen a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetűek számára nagyon fontos az, hogy lakóhelyük közelében jussanak olyan szakképzési lehetőségekhez, amelyek nélkül a munkaerőpiacon reményzelen helyzetben lennének az általános iskola befejeztével, vagy a tankötelezettségi kor betöltése után is csak a hatodik-hetedik osztály elvégzéséről szóló bizonyítvánnyal.
Németországi, hasonló szakképző intézményekkel való együttműködésük is az iskola magas színvonalát igazolja. 1997-től az EU csatlakozásra felkészülés jegyében meghirdetett Leonardo nemzetközi program aktív részesei. Ebben a tanévben tizenkét OKJ alapján szarvezett szakmát tanulhat az intézményben a kerület, Budapest és agglomerációjának 487 fiatalja: ABC eladó, gyorsétkeztetési eladó, bőrtárgykészítő, varrómunkás, kerti munkás, gyógynövényismerő és termesztő, segédkönyvkötő, konfekció- méterárú és lakástextil eladó, házvezető/nő, és asztalos szakmákat. Külön említésre érdemes adat a szakképzésben résztvevő fogyatékosok 350 fős létszáma a 137 ép intellektusú mellett.
Az intézmény jogosult Budapest és agglomerációjából is fölvenni tanulókat, az összlétszámból a kerületi lakosok száma ebben a tanévben 23 %, ebből 10 % ép intellektusú, és 13 % fogyatékos.
2001. júliusában az oktatási miniszter rendeletével új OKJ jegyzéket adott ki, amely az államilag elismert szakképesítéseket tartalmazza. Eszerint bizonyos szakképesítések az iskolarendszerű képzésből kikerülnek, illetve csak fogyatékosok számára oktathatók iskolarendszerben.
Nem oktatható a továbbiakban ép értelműeknek az ABC eladó, a gyorsétkeztetési eladó és a konfekció- méterárú- és lakástextil eladó szakma eddigi tartalmában és feltételeivel. Ezek helyett megtalálható az új OKJ jegyzékben hasonló tartalmú és feltételrendszerű képzés, amelynek oktatásához a személyi és tárgyi föltételek megvannak. Ezek az ép intellektusú tanulók számára: ABC eladó helyett élelmiszer és vegyi árú kereskedő, gyorsétkeztetési eladó helyett vendéglátó eladó, konfekció- méterárú- és lakástextil eladó helyett ruházati kiskereskedő, 2 éves képzési idővel.

A megfelelő föltételek az új szakmák oktatására rendelkezésre állnak. Az eszközök beszerzéséhez, szaktantaermek, műhelyek kialakításához az intézmény nemcsak a fenntartó segítségét várja, hanem saját forrásokat is keres. Az elmúlt évek során egyre növekvő összegű pályázati pénzeket tudott a tanműhelyek és eszközök fejlesztésére fordítani, csak az utolsó év adatát bemutatva: pályázat útján 6.329.200 Ft, szakképzési alapból 9.464.425 Ft gyarapította az intézmény, és közvetve az önkormányzat vagyonát.
Az új szakmák már a 2002/2003. tanévben belépnek, de a két éves, kifutó szakmákat csak ezt követően törölhetik. A konfekció- méteráru- és lakástextil eladó szakmát már a jövő tanévben nem oktatják, az alapító okiratból 2002 augusztus 31-vel kell törölni.