Menu

Az új parkkal komfortosabb lett a kerület

2002.06.09.

Rendezett zöld terület, kényelmes, pihenőpadokkal ellátott sétálóutak, egy tiszta vizű kis tó, rajta egy hangulatos fahíd, rengeteg növény és virág. Mindez egy helyen, abban a Bánkút utca – Páskomliget utca által határolt új közparkban található, amely május 24-től, mindennap reggeltől estig nyitva áll a kerület lakói előtt.

A parkot a három tulajdonosa – a XV. kerületi Önkormányzat, a Medicatus Kft., valamint az Arany Alkony Kht. által bejegyzett „Békés, gondtalan öregkorért és életért” Alapítvány – az Idősek Parkjának keresztelte el, ám ez nem zárja ki, hogy az újonnan rendbehozott közterület a jövőben a kerület összes polgárának a pihenését szolgálja majd.
– Az Idősek Parkja véleményünk szerint olyan kezdeményezés, mely mintául szolgálhat a közterek rendbetételére, mintaértékű hasznosítására, megóvására, az Önkormányzat és a helyi szervezetek együttműködésére – írta a megnyitó ünnepség meghívójában dr. Hammer Péter stratégiai ügyvezető igazgató. Ugyanezt az állítást támasztotta alá Hajdu László polgármester is, aki ünnepi beszédében kifejtette, hogy a park nem csak egy újabb rendezett közterület lesz a kerület szívében, hanem mindenki számára – az Arany Alkony Idősek Otthonának, valamint Újpalota lakóinak egyaránt – egy szép környezetben történő pihenési, kikapcsolódási lehetőséget biztosít majd.
– A mai idősotthon épülete valamikor egy rossz hírű munkásszálló volt – mondta a kerület polgármestere -, ma pedig egy megbecsült intézmény áll a helyén, melynek a lakói, a vezetői és üzemeltetői is egyaránt jó hírnek örvendenek. Ezzel a nyitott, ugyanakkor mégis védett parkkal a jövőben mind ez a példaértékű intézmény, mind pedig a kerület egyaránt komfortosabb lesz majd.
Rákospalota, Pestújhely és Újpalota jelenleg 1,2 millió négyzetméternyi zöld területtel rendelkezik. Nagy részük nyitott, és emiatt fokozottan ki vannak téve a rongálás veszélyeinek. Mégis a közelmúltban akadtak olyanok, akik bírálták a képviselő-testület azon határozatát, melynek értelmében Újpalotán, az Idősek Parkjának kialakításához ebből a zöld területből 6000 négyzetmétert bekeríttetett.
– Valójában kettős probléma övezte a parképítés körül kialakult vitákat – mondta lapunknak dr. Pósfai Gábor, az Arany Alkony Kht. operatív ügyvezető igazgatója. – A közterület kialakítása előtt ugyanis egy rendezetlen zöld terület állt ezen a helyen, melyet főleg kutyafuttatásra használtak. Ez persze kizárta annak a lehetőségét, hogy a környék idős lakói is igénybevehessék a területet. A közel tízmillió forintos beruházás hatására azonban egy szép, rendezett arculat alakult itt ki – ezt szimbolizálja az a fa is, amelyet az ünnepségen Hajdu László polgármester és dr. Fülöp Róbert, a kht. igazgatója közösen ültettek el a kertben -, ám, ahhoz, hogy a jövőben is ilyen maradhasson, mindenképpen szükséges volt a park bekerítésének az elrendelése. A másik dolog, amit többen is elleneztek, éppen ez a kerítés volt, mondván, a terület ennek hatására hozzáférhetetlenné válik majd a környék lakói számára. Nos, a kerítés célja, mindössze annyi, hogy a park a jövőben is ilyen szép és rendezett maradhasson, hogy ne váljon átjáróházzá, és főleg, hogy ne kutyasétáltatásra használják. Ezenkívül azonban mindenki előtt továbbra is nyitott marad, és a hét minden napján tárt kapukkal fogadja majd a pihenni vágyókat.
Az Arany Alkony Kht. 1996-os megalakulását követően, 1997-98-ban épült a szép, esztétikus idősotthon a kerületben. Az 540 férőhelyes intézményben szinte folyamatosan telt ház van, ám a ház ezenkívül is folyamatos és jó kapcsolatot tart fenn a kerületi civil- és nyugdíjas szervezetekkel.
– Valóban így van – tette hozzá az ügyvezető igazgató -, sőt az önkormányzat által fenntartott idősek klubja és több civil szervezet is rendszeres vendégnek számít a különböző rendezvényeinken – többek között a mostani megnyitó ünnepségen is képviseltették magukat -, így természetes, hogy a parknak a jövőben ők is használói lesznek.
A XV. kerületi Önkormányzat Építésügyi Hatósága ugyanakkor jelezte, hogy a parkon belül éppen a fent említett nyitottság miatt, szükséges kerítéssel jelezni a magán- és közterület határát. Az Arany Alkony kertjét, valamint az Idősek Parkját elválasztó belső kerítés azonban szintén csak formális feladatot lát el, az állandóan nyitott kapu is jelzi, hogy a kifele és a befele történő közlekedés egyaránt akadálymentes mindenki számára. A kivitelezők a parképítés során egyébként arra is figyeltek, hogy a park a babakocsis kismamák, valamint a mozgássérült embertársaink számára is egyaránt akadálymentesen megközelíthető és használható lehessen. Mert, bár a park nevében az idősek szó szerepel, egy szépen rendben tartott zöld terület minden korosztály számára vonzó lehet.