Menu

Bensőséges ünnepség a Micimackó óvodában

2002.05.30.

Az újpalotai Kontyfa utcai Micimackó óvoda nevelői méltán szereztek hírnevet maguknak a környezetvédelem, a környezettudatos nevelés terén elért sikereikkel. Módszereikre, gyakorlati tapasztalataikra kíváncsian gyakran keresik fel őket, néha az ország legtávolabbi óvodáiból is.

Május 5-én, vasárnap azonban más okból gyülekeztek a vendégek az óvoda udvarán. Anyák Napját ünnepelni érkeztek az ünneplők, no és persze az ünnepeltek, az édesanyák, a nagymamák, a legszentebb hivatás képviselői.
Baracskay Éva, a Micimackó óvoda vezetője köszöntötte az ünnepelteket, majd nagy szeretettel a díszvendéget, Medgyessy Pétert, Magyarországnak a választások után kormányalakítással megbízott új miniszterelnökét.
Az óvodások nagyon kedves kis „mamaköszöntő” műsora után Medgyessy Péter lépett a mikrofonhoz:
– Délelőtt, a városban sétálva, jó volt látni a sok kis lurkót, amint kezükben virággal, az apjukkal mentek haza a mamához, vagy a nagymamához. Jó volt látni, ahogy a szeretet átszövi ezt a napot, remélve, hogy majd nemcsak erre a napra, de jut belőle az év többi napjára is. Hiszen az anyák, édesanyák igazán megérdemlik ezt a szeretetet. Az édesanyák, akik egyszerre jelentik a szeretetet, a menedéket, a melegséget, a könnyet és a nevetést, a barátságot és összetartozást, aggodalmat és igaz emberséget. Azt, hogy az élet csodálatos, az édesanyák csodálatosak.

Medgyessy Péter hozzátette, reméli, hogy mihamarabb olyan világban élhetünk, ahol az édesanyák nyugodtak, békések és boldogok lehetnek. A leendő kormány mindent meg fog tenni ennek érdekében.

Az első száz nap programjáról

A kormány első száz napjának programjában több olyan pont szerepel, ami ehhez a fő célkitűzéshez illeszkedik. Augusztusban – az iskolakezdést is segítve – kéthavi családi pótlékot folyósítanak. A gyes-t és a gyed-et beszámítják majd a nyugdíj-időszakba, megemelik az anyasági támogatást, húsz százalékkal a családi pótlékot, tízezer forinttal a gyes összegét. Remélhetően ezek és az ezekhez hasonló intézkedések csökkentik majd a családokban meglévő aggodalmakat, feszültségeket, könnyebbé válik az életük. A kormány arra törekszik, hogy a gyerekeknek még több esélyük legyen a tanulásra, ami biztosan az édesanyáknak is kedvére való dolog, hiszen egy szülőnek semmi sem fontosabb, mint hogy a gyereke „több lehessen”, mint ő maga.
Medgyessy Péter úgy fogalmazott, hogy olyan büszke és erős nemzetet szeretne, amely valóban a családokra épít. A családok támogatása annak a tudatában történik, hogy az az egész nemzet boldogulását segíti elő.
A miniszterelnök egy kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a szolgálatba lépő új kormánynak nincs szándékában eltörölni a családi adókedvezményeket, sőt ki kívánják terjeszteni azt azokra a családokra is, amelyek eddig jövedelmi viszonyaik miatt nem vehették igénybe. Az új kormány tettekkel, tényekkel fogja bizonyítani, hogy az ilyen és ehhez hasonló feltételezések, nem ritkán rágalmak nem felelnek meg a valóságnak.
Egy másik kérdés a szociális lakásépítkezésekkel kapcsolatos kormányelképzelésekre vonatkozott. Míg most évente 1200-1300 szociális lakás épül évente, az új kormány ezt évi ötezerre kívánja emelni. Emellett a feltételek javításával növelni kívánják az egyéb bérlakás-építkezések számát is, évente legalább húszezerre, itt a lakbérekhez való hozzájárulással kívánják a fiatal házasok, vagy gyermeküket egyedül nevelők lakáshoz jutásának esélyeit növelni.
A családi pótlék most csak a gyermek középiskolás koráig jár, holott a főiskolára, egyetemre járó gyerek „költségei” az igazán megterhelők egy család számára. A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy bár ez a téma nem szerepel a száz nap programjában, az anyagi lehetőségek tükrében meg fogják vizsgálni a kérdést. A száz napon belül egyébként az ösztöndíjakat harminc százalékkal, a diákok lakhatási támogatását ötven százalékkal emelik, és a tervek szerint ingyenessé válik a diákok iskola és otthon közötti utazása.
Medgyessy Péter végezetül megragadta az alkalmat, hogy – politikustársai nevében is – bocsánatot kérjen az édesanyáktól, nagymamáktól, hogy a politika az elmúlt hónapokban oly erőszakosan „bekuckózott” a családok életébe. Ígéretet tett rá, ennek vége, az élet visszatérhet a normál kerékvágásba, jöhetnek a nyugodt, békés, biztonságos és kiegyensúlyozott hétköznapok.
A Micimackó óvoda Anyák Napi ünnepsége a miniszterelnökkel folytatott jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel folytatódott, még hosszú ideig.