Menu

Kibékíthetetlen ellentétek a rákospalotai temetőben?

2002.05.28.

A Városházi Napló 2002. január 11-i számában a 2. oldalon közölt „Nem olyan békés hely a temető sem” című írásból Hepp Évának, a temető igazgatónőjének a nyilatkozatát idézzük: „Ahhoz, hogy valóban rend lehessen, szükség lenne, hogy az emberek is betartsanak bizonyos normákat. Ha a temető következetesen kitart az ésszerű rendszabályok mellett, akkor az emberek szívtelenséggel és rugalmatlansággal vádolnak bennünket. Számos hozzátartozó illegálisan kerítést építtetett az általa gondozott urnasírok köré, amivel a későbbiekben, ha nem is szándékosan, de több esetben is balesetet okozott. 2000. januárjában felszólítottunk mindenkit a kerítések lebontására, ám ez a kérésünk is süket fülekre talált. Nemrég lebontottuk ezeket az illegális építményeket, ám azóta szinte egyetlen nyugodt percünk sincsen.”

Az idézett írás óta lassan négy hónap telt el, ám úgy tűnik, hogy a temetőben cseppet sem csitultak a kedélyek. Április végén egy felháborodott olvasónk – aki nevének és címének közzétételéhez nem járult hozzá – a következő levél közlésére kért fel bennünket:
„Kénytelen vagyok levelet írni, pedig nem szokásom az írogatás. Azonban, amit tapasztaltam 2002. április 17-én, szerdán a Rákospalotai temetőben, a hamvasztottak földbe temetett sírjainál, az megdöbbentett. Rettenetes és megdöbbentő látvány volt látni az egykor a sírokat körülvevő rácsok kitépett ég felé meredező vázait. Ott lógott rajtuk a velük együtt kitépett zöld futó növényzet. A sírok négy sarkán, a beton klocnik helyén lyukak tátongtak, a sírok tele romokkal, körülöttük a kirángatott növények pamacsai, arra dobált virágtartók, virágok, melyek a rácstartóból kerültek ki stb. Nem tudom, kinek az ötlete volt ez a vandalizmus. A temető irodán tartózkodók szerint a Budapesti Temetkezési Intézet Rt-től rendelték el. Kérdem én: – Milyen paragrafus alapján – nem szabad a sírok köré tenni ezeket a szerény kis rácsokat? – „Engedélyeztetni kell” – mondták az irodán. 1984. óta, közel 20 éve volt a saját hozzátartozóm sírja körül, és a többi, ott sírdogáló sorstársaim is ilyen régebbi, és kevésbé régebbi évszámokat emlegettek. Akkor miért nem hívták fel rá a figyelmet, hogy kérvényezzük?”
Természetesen a Városházi Napló nem tud választ adni az olvasó által felvetett problémára, ám a levél végén feltett kérdéseire megpróbáltunk választ keresni:
„… milyen úton-módon kérvényezhetjük – ők (mármint a temető vezetése a szerk.) állítólag kérvényezték – a kis rácsok megmaradását, illetve el, vagy visszahelyezését. Kérjük mi is a kérvényhez való hozzájutást. A temetőirodán szíveskedjenek számunkra is hozzáférhetővé tenni, amennyiben ezt paragrafus írja elő! Utána pedig, vagy amennyiben nincs rá paragrafus, kérjük, a helyreállítást, vagy a kárunk megtérítését. Többes számban beszélek, de az idősek között, akikkel aznap találkoztam, ott a temetőben, kérték, ha írok, a nevükben is írjak.”
Telefonon először megkerestük a Budapesti Temetkezési Intézet Rt-t, ahol elzárkóztak attól, hogy az újság nyilvánosságán keresztül válaszoljanak a levélben feltett kérdésekre. A Rákospalotai temető vezetése azonban készségesen felvilágosítást adott az ügy hátteréről:
– Az urnasírok körül található kerítések lebontása a Fővárosi Közgyűlés 58/2000 (X. 26.) számú rendelete alapján történt – mondta Hepp Éva igazgatónő távollétében a vezetői feladatok ellátásával megbízott Czinkota László munkavezető – Az erre figyelmeztető felhívás 2000. január 2. óta ki volt függesztve a főbejárat melletti üveges faliújságunkra, valamint az új temető bejárata mellett. Mivel a felszólítás alapján sem bontották le a kerítéseket, két hónappal ezelőtt a temető számos pontjára kitettük a főváros rendelkezését, mely a felszólítás mellett még azt is tartalmazta, hogy 30.000 Ft-os büntetéssel sújthatóak azok a hozzátartozók, akik érintetlenül hagyják a kerítésüket. Ehhez a hivatalos felszólításhoz természetesen a temetőirodán is hozzá lehetett jutni. Az intézkedést egyébként az indokolta, hogy az illegálisan épített kerítések balesetveszélyesek voltak, és már több esetben is sérüléseket okoztak, amiért az érintettek a temetőt tették felelőssé. A temető területén semmit sem lehet építeni a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. engedélye nélkül, márpedig a Rákospalotai temető tulajdonjogával rendelkező fővárosi intézmény – az említett okok miatt – a jövőben sem fog kerítések építésére engedélyt kiadni.
Hogy van-e megoldás az ügyben, azt az olvasók ítéletére bízzuk, annyi azonban kiderül az esetből, hogy valóban „nem egy békés hely a Rákospalotai temető.”