Menu

Új kormány – új lehetőségek

2002.05.26.

A Magyar Szocialista Párt XV. kerületi szervezetének vezetői sajtótájékoztatón számoltak be az április 21-i országgyűlési képviselőválasztás eredményéről és a pártszervezet előtt álló aktuális feledatokról.

A tájékoztatón részt vettek az újonnan megválasztott képviselők: Hajdu László aki a 23. számú választókerületben a szavazatok 56%-át kapta – kétszeresét mint legerősebb ellenfele a FIDESZ-MDF jelöltje. A 6. számú választó kerületben Kiss Péter 61,8%-át kapta meg a leadott szavazatoknak . (Egyike annak a néhány képviselőnek akik egyéni körzetükben több mint 60%-os fölénnyel nyerték el a mandátumot).
A sajtótájékoztatón Ambrus János kerületi pártelnök a választási eredmények ismertetése után néhány aktuális kérdésről szólt. Hangsúlyozta, hogy a kormány megalakulása után feltehetően kedvezőbb körülmények között lehet a kerület előtt álló feladatok végrehajtásán dolgozni. Reményét fejezte ki, hogy megszűnik a fővárossal, ezen belül is néhány kerülettel szembeni negatív megkülönböztetés, amely az előző kormány részéről folyamatosan tapasztalható volt. Hangsúlyozta, a kerületi szocialisták nagy súlyt helyeznek arra, hogy megnyugodjanak a kiélezett, esetenként eldurvult kampány által felborzolt kedélyek, javuljon a közhangulat.
Kiss Péter országgyűlési képviselő a sajtó nyilvánosságán keresztül is megköszönte a támogatást. A bizalom erősödésének minősítette, hogy soha, még győzelem esetén sem kapott ilyen sok szavazatot az MSZP. Igérte, hogy ennek a bizalomnak kíván képviselői munkájával megfelelni.
Hangsúlyozta Kiss Péter, hogy amint a megalakuló kormány nem csak az ország „egyik felének” hanem az egész nemzetnek a kormánya lesz, úgy ő maga és képviselő társa is a kerület egészének érdekeit kívánja parlamenti munkájában képviselni. Ilyen értelemben a helyi politikát illetően is jelentős változást hoz, hogy nem csak kormányváltás történik, hanem új tartalmú az egész nemzet érdekeit szem előtt tartó politikai magatartást ígér a jövendő kormány.
Kérdésre válaszolva Kiss Péter így foglalta össze azt, amiben leginkább tapasztalható lesz a kormányzati munkában ígért változás: kiteljesedik – mondotta – a 12 évvel ezelőtt kezdődött rendszerváltás. Nem csak egyes kivételezett rétegek fognak az eredményeiből részesülni, hanem minden állampolgár. Főként azok, akiknek a helyzete a leginkább megkívánja azt. Az alacsony jövedelműekről, nyugdíjasokról szólt, arról a nagy többségről, akik a szegénység küszöbén, vagy az alatt élnek, miközben egy szűk rétegnek mind több jut az országban megtermelt javakból, a gazdasági fejlődés hozadékából.
Hangsúlyozta Kiss Péter az esélyegyenlőség megteremtését az oktatásban. Azt, hogy ne a szülők anyagi helyzetétől, hanem a rátermettségtől függjön ki tud tovább tanulni. Beszélt a családtámogatási rendszer olyan fejlesztéséről, amelyben minden rászoruló segítséget, támaszt kap.
Hajdu László e gondolatok jegyében a sajtó képviselői előtt azt hangsúlyozta, hogy a kerület egészét kívánja képviselni a parlamenti munkában. Az új kormány programja és képviselői mandátuma együtt sokat ígérő esélyt jelent ahhoz, hogy polgármesterként az elkövetkező négy éves ciklus alatt a kerület régen húzódó, súlyos gondjainak megoldásán eredményesebben dolgozhasson. Olyan új időszaknak nevezte ezt a négy évet, amelyben – többek között – befejeződhet a Hulladékhasznosító rekonstrukciója, folytatódik az M0 út építése, rendeződik a volt szovjet kórház sorsa. Most már nem lesz a kerület eleve esélytelen – hátrányos anyagi megkülönböztetések miatt – olyan terveivel, mint az út- és csatorna hálózat építésének befejezése, lakás, tornaterem, sportpálya, játszótér építési programok megvalósítása.