Menu

Megújul a Rákospalota – Újpest vasútállomás

2002.05.04.

Negyvenöt lepusztult, megrongált budapesti és elővárosi vasútállomást, valamint megállót újít meg, még az év első felében a MÁV Rt. Az összesen négyszázmillió forintos beruházás mellett kiemelt programként, a Vác-Szob pályarekonstrukció befejezéséül Rákospalota-Újpest állomást is átépítik. Hatmilliárd forintból az elavult biztosítóberendezés és az elévült vágányhálózat mellett az épület is teljesen új arculatot kap. A rekonstrukció idén kezdődik és várhatóan 2004-ig tart.

Még a tavasszal elkezdődik, és néhány hét alatt le is zárul annak a negyvenhat fővárosi és elővárosi vasútállomásnak és megállónak a felújítása, amelyre öszszesen mintegy négyszázmillió forintot fordít a MÁV Rt. – tudtuk meg Virág Józseftől, a társaság pályavasúti igazgatóságának központi irodavezető-helyettesétől. A munkálatok nagy része az utazás, illetve a fel- és leszállás körülményein javít, kulturált feltételeket biztosít. Kijavítják a megrongálódott perontetőket, a megállószigetek töredezett burkolatait, és ahol még nem volt, szilárd réteggel borítják a fel- és leszállóhelyek járófelületeit, esőbeállókat építenek, valamint hangos utastájékoztató-rendszert szerelnek fel. A fővárosban a Nyugati, a Keleti és a Józsefvárosi pályaudvarokon, Zugló megállóhelyen, Kőbánya alsón, Szemeretelepen, Kispesten, Pestimre felsőn, Pestimrén, Rákos állomáson, Rákoscsaba Újtelep megállóhelyen, Aquincum, Angyalföld és Rákospalota Kertváros állomásokon – és Pest megyében számos elővárosi helyszínen – végeznek hasonló átalakításokat. A munkákat márciusban kezdték, és ha az időjárás is engedi, a legtöbb helyszínen néhány nap, legfeljebb egy-két hét alatt be is fejezik. A végeredmény kulturált, a mostaninál korszerűbb, kényelmesebb állomás lesz. Legalábbis addig, míg rongálásokkal, vandalizmussal ismét tönkre nem teszik az építményeket – jegyezte meg Virág József. A cég ugyanis állandó harcot vív azokkal az utasokkal – vagy helybeliekkel -, akik néhány nap alatt képesek tönkretenni környezetüket.
Ez év őszén megkezdik a fővárosban a Rákospalota-Újpest vasútállomás megújítását, amely a MÁV egyik kiemelt programjának része. A szobi vonal rekonstrukciója négy évvel ezelőtt, 1998-ban – a pályarekonstrukciós munkákhoz biztosított PHARE-támogatás kötelező hazai hányadának felhasználásával -, kezdődött és az állomás felújítása a befejező fázis – mondta Vígh Tibor, a fejlesztési és beruházási főosztály projektirodájának vezetője. Hatmilliárd forintból korszerűsítik a pályabiztosító berendezést és a villamosvezetéket, szélesítik a peront, aluljárót építenek, valamint új arculatot kap az utasforgalmi épület is. Utóbbinál a korhű külső és a korszerű, a mai igényeknek megfelelő belső átalakítás lesz a legszembetűnőbb változás. A befejezést 2004. januárra tervezik. A munkálatokat a forgalom fenntartása mellett, időszakosan változó, alternatív menetrend bevezetésével bonyolítják. Utóbbiról szórólapon értesítik az utasokat – ígéri az irodavezető. A közelmúltban befejeződött a Ferencváros-Soroksár vonal korszerűsítése, amely az utolsó PHARE-projektje volt a MÁV-nak. Jelenleg is tart – vélhetően ez év végéig – Soroksár állomás korszerűsítésének első üteme, és kormánygarancia mellett, EIB-hitelből Rákos- Újszász- Szolnok vasútvonal rekonstrukciója. Utóbbi részeként még ebben az évben befejeződik Rákos-Maglód pályarekonstrukciója, amelynek során az utasperont is korszerűsítik, esőbeállót építenek – emelt ki néhányat az idei munkákból az irodavezető. A megvalósítással kapcsolatban elmondta azonban, hogy az utóbbi időben – az autópálya-építések miatt – nehéz megbízható kivitelezőt találni, a pályázatokon a reméltnél kevesebb cég indul. Reméli – mondta -, hogy idén ezen a téren is nagyobb sikerük lesz, és a fiatal vállalkozók is versenybe szállnak a szakterületükhöz kapcsolódó munkákért.