Menu

Lezárult a számítógépes pályázat

2002.05.04.

A nyertesek már megkapták az értesítést a pályázati úton elnyerhető számítógépekről, a tulajdonos intézmények és a finanszírozásban jelentős szerepet vállaló önkormányzatok azonban csak a nyertesek jelentkezése és az intézményekből beérkező adatok összesítése után tudták meg, milyen eredménnyel zárult az Informatikai Kormánybiztosság pályázata.

Budapesten a 143 fővárosi fenntartású oktatási intézményből a vártnál kevesebben, 58 intézmény munkatársai vettek részt az Informatikai Kormánybiztosság pályázatán, amelyen saját használatukban lévő számítógéphez juthattak a pedagógusok – összegezte a pályázat eredményét dr. Pálinszki Antal, a fővárosi és a XV. kerületi oktatási bizottság elnöke. Összesen 219 fővárosi pedagógus nyert a pályázaton. Érdekesség, hogy 85 intézmény egyáltalán nem vette igénybe a lehetőséget, de olyan is akadt, ahonnan 11 kolléga pályázott eredményesen. A főváros költségvetésében ötvenmillió forintot különítettek el erre a célra, de a vártnál kisebb érdeklődés, illetve a 75 százalékra megemelt kormányzati juttatás miatt a fővárosnak végül 13 millió 687 ezer forintot kell fizetnie a gépek „önrésze” fejében.
A kerületi fenntartású intézmények pedagógusai valamivel nagyobb aktivitást mutattak. (Talán épp azért, mert az általános iskolákban és óvodákban dolgozóknak még a középiskolai pedagógusoknál is kevesebb esélyük van, hogy keresetükből számítógéphez juthassanak.) A XV. kerületben például 58 pedagógus szerepel a nyertesek között, elutasított pályázó nem volt. Az önkormányzatnak 3 millió 625 ezer forintot kell fizetnie a gépek árának negyedrészét kitevő önrész fejében.
A viszonylagos érdektelenség okait a feltételekben, a szűkre szabott határidőben, illetve a finanszírozás bizonytalanságában lehet keresni. A nyertes pedagógus ugyanis három év múlva kaphatja meg végleg a használatra átvett gépet, addig le kell tennie az ECDL vizsgát, emellett pedig pluszfeladatokat teljesítenie az intézmény érdekében.
A számítógépet az intézménynek kell kifizetnie, az Informatikai Kormánybiztosság pedig „utólagos finanszírozást” vállal, de ennek határideje nincs megadva. (A kormánybiztosság erre a célra megadott zöld számán sem tudták megmondani, mikorra várható a költségek fennmaradó háromnegyed részének kifizetése.)
A jó szándékú és hasznos kezdeményezést néhány szervezési hiányosság, körülmény árnyékolja be – tette hozzá Pálinszki. Így például az intézmények (amelyek legalábbis az első három évben tulajdonosai lesznek a gépeknek), illetve az azokat fenntartó önkormányzatok nem kaptak értesítést a pályázat eredményéről, csak a jelentkező, nyertes munkatársaktól tudhatták meg, hány gép önrészét kell kifizetniük. Ráadásul, ha a kijelölt hat kereskedő cég valamelyikével nem sikerül úgy megegyezniük, hogy csak a kötelezően fizetendő egynegyed részt számlázza az intézménynek, akkor a teljes összeget meg kell előlegezniük. Márpedig kevés önállóan gazdálkodó intézménynek van erre a célra hirtelen elővehető negyedmillió forintja gépenként, így ezt a pénzt is a fővárosnak, illetve a kerületi önkormányzatoknak kell előteremteniük. Az önkormányzati költségvetési gazdálkodás sem ad módot ilyen jellegű, bizonytalan határidejű pénzmozgásra. A tájékoztatás egyéni szinten sem volt megfelelő, aki nem nyert, semmilyen indoklást, értesítést nem kapott arról, miért utasították el a pályázatát.