Menu

Változatos programokat tervez a GYIÖK az idei esztendőre

2002.04.02.

Még a tavalyi év utolsó negyedében felnőtt segítőt neveztek ki a kerületi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkájának hatékonyabb támogatása érdekében. Valent Gyöngyi Ágnes ifjúsági referens október 1-től kezdett aktívan foglalkozni a diákképviselők munkájával, és elmondása alapján az elmúlt három hónapban már rengeteg kellemes élményben volt része:

– A munkám során az ifjúságot érintő koordinációs feladatok vannak rám bízva, de az eddigi tapasztalataim alapján már most megmondhatom, hogy a GYIÖK tevékenysége, és az abban rejlő lehetőségek rendkívül izgalmas elfoglaltságnak tűnnek a számomra. Természetesen ahhoz, hogy valóban jól ki tudjuk használni az ebben rejlő lehetőségeket, mindenképpen tanulnunk kell azoktól, akik már előttünk járnak a diákélet szervezésében. Ennek a szellemében telt el az óév utolsó három hónapja, és a megszerzett tapasztalatokat szeretnénk beépíteni az idei munkatervünkbe.
Az ifjúsági referens elmondása alapján az első jelentős mozzanat az előrelépés felé a szomszédos XIV. kerület GYIÖK-jével való kapcsolatfelvétel volt. Az ottani szervezet hatékonysága, és ezáltal a kerület életében betöltött szerepe mindenképpen példaértékű a fővárosban, így természetesnek tűnt, hogy a palotaiak is tőlük kértek tanácsot.
– A zuglóiak meghívtak bennünket a december 28-i élőszilveszterükre, amelyet a Zeg-Zug Zuglói Gyermekházban tartottak. A rendkívül jó hangulatú eseményen négy fővel képviseltettük magunkat, és elmondhatom, hogy rengeteg tapasztalattal térhettünk haza. Elsődleges dolog az volt, hogy a szomszédban a legapróbb részletekig fel van építve a szervezet struktúrája, és ebben mindenkinek megvan a saját szerepe. A másik, ami mindenképpen követendő dolog, hogy a külsőségek mellett nagy hangsúlyt fektetnek a véleménynyilvánításra, így senki sem érezheti jelképesnek az általa betöltött funkciókat.
2002. január 22-én tehát kiemelten fontos ülést tartottak a kerületi diákképviselők: ezen a napon összegezték ugyanis a kerület határán kívül szerzett tapasztalatokat, valamint ekkor döntöttek azokról a feladatokról, amelyeket az év folyamán feltétlenül meg szeretnének valósítani. Rendhagyó módon a GYIÖK az éves munkaterv elfogadásakor már egy jelentős programon túl volt: január 19-én rendezték ugyanis a Kontyfa utcai iskolában a Strobi Kupa névre hallgató programjukat. Az eseményről az egyik fő szervező, Lombos Eszter GYIÖK-ös polgármester számolt be:
– A kupa a közismert stroboszkópról kapta a nevét, s mivel az eszköz fényjeleihez sötétség szükséges, ezért ehhez igazodva a program este 7-tól reggel 7-ig tartott. A részvétellel kapcsolatos információkat a kerületi iskolákba küldtük el, ahonnan 5+1 fős fiú, lány és vegyes csapatok jelentkezését vártuk általános iskola 7. osztályától egészen a középiskola negyedik osztályáig, míg a szervezés lebonyolításához segítséget kértünk a Zabhegyező Gyermekanimátor Egyesület óbudai csoportjától. Az országos szinten, sőt a határon kívül is jól ismert ifjúsági szervezet nem először járt a kerületünkben, hiszen éves fesztiváljukat általában a Kontyfa utcai iskolában rendezik meg. A kerületi GYIÖK a jövőben is szeretne a „zabhegyezőkkel” közös programokat szervezni, hiszen az első közös „munkánknak”, a Strobi Kupának is rendkívül jó visszhangja volt. Az említett éjszakai focitornán, amely kb. 120 fő részvételével zajlott, a fiúknál a zuglói GYIÖK-ösök győztek – ebből is látszik, hogy van mit tanulnunk tőlük – megelőzve az Üres üvegek és a Testvériség csapatát. A vegyes csapatok között a Lesből támadó gatyamadzag lett az első a Red Devils és a Pont előtt, míg a lányoknál a kevés jelentkező között a Nevenincs diadalmaskodott. A gólkirályi címet pedig az Üres üvegek játékosa, Kelemen Gábor szerezte meg.
Essék néhány szó az éves munkatervről is: a kerületi GYIÖK határozott arról, hogy két jelentős előadót is meghív a tavasz folyamán. Beke Márton, a Budapesti Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat szervezője, valamint Klobusitzky György, a Rendőrtiszti Főiskola adjunktusa egyaránt nagy tudású szakemberek, ezáltal rendkívül sokat lehet majd tőlük tanulni. Emellett felmerült még néhány érdekes ötlet, többek között egy tavaszi kerületi diákújságíró fesztivál megszervezése, egy miskoltapolcai kirándulás előkészítése, a Kossuth-év figyelembevételével egy 1848 perces foci- és akadályverseny meghirdetése, egy teaház és egy műveltségi vetélkedő házigazdaszerepének a felvállalása, valamint a vakáció első heteiben egy agárdi indiántábor összehozása. S ha mindez megvalósul, akkor talán a XV. kerületi szervezet elismertsége is közelítene a Körvasút túloldalán tapasztaltakhoz. Ennek elérése lenne tehát a GYIÖK és remélhetőleg a kerület minél több diákjának az idei feladata, és ehhez a XV. kerület felnőtt testületétől a jövőben is minden támogatást megkapnak majd.