Menu

Az ülésteremből jelentjük

2002.01.11.

Az önkormányzat képviselőtestülete december 19-én tartotta 2001. évi utolsó ülését. A közeledő ünnep hangulata hatotta át ezt a tanácskozást, mely elhúzódó vitáktól mentes együttműködéssel, hatékony munkastílussal végezte feladatát.

A napirend előtt először Bori Ferenc kért szót, aki bejelentette, hogy a Magyar Demokrata Néppárt december 18-i taggyűlésén hosszas vita után többségi szavazással, ellenszavazat nélkül úgy határozott, hogy nem vesz részt a CENTRUM Párt 2002 évi választási kampányában, és nem állít képviselőjelöltet. Ugyancsak döntés született arról, hogy a 6 sz. választókerületben Wintermantel Zsolt mérnök-közgazdászt, a FIDELITAS jelöltjét, a 23. számú választókerületben Csomós Miklós gimnáziumi tanárt, az MKDSZ (Magyar Kereszténydemokrata Szövetség) jelöltjét, frakcióvezetőt támogatja.
Németh Angéla és Farbaky Ákos a frakciója nevében, Király Csaba a Palota Holding menedzsmentje és munkatársai nevében köszönte meg az éves munkát és fejezte ki ünnepi és újévi jókívánságait. Szalóczy Lajos a karácsonyi köszöntés mellett bejelentette, hogy szervezete, a PÉE a választási jelölt állításban egyetlen párttal vagy szervezettel nem kíván együttműködni, megőrzi független, civil jellegét, ugyanakkor rendezvényein elő fogja segíteni, hogy a jelölteket minél jobban megismerhessék a választópolgárok. Ódor József alpolgármester egy jó hírt osztott meg frissiben képviselőtársaival és a kerület polgáraival: ezen a napon ugyanis egy hosszú tárgyalási folyamat eredményeképpen megszületett a megegyezés a MatávkábelTV és a XV. kerületi önkormányzat között a kábeltévés szolgáltatás nyugdíjasoknak nyújtható kedvezményes díjtételeiről. Eszerint azok a 70 évnél idősebb nyugdíjasok, akiknek lakásába 70 évnél fiatalabb más személy nincs bejelentve (ezt a körülményt a Polgármesteri Hivatal kérelemre igazolja) díjfizetési kedvezményben részesülnek. Ennek mértéke díjcsomagonként változó: az I. díjcsomagból 30, a II.-ból 15, a III.-ból pedig 10 százalék. Az önkormányzat évente négyszáz kedvezményre jogosító igazolást ad ki. A megállapodás január 1-jétől lép életbe.
A napirend előtti felszólalások után Hajdu László polgármester tájékoztatta a testületet a legutóbbi, november 28-i ülés óta történtekről. November végén köszöntötték a polgármesteri hivatalból nyugdíjba ment köztisztviselőket, megrendezték az első testületi asztalitenisz-bajnokságot, jól sikerült kereskedőbált rendezett a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola. Örvendetesen jól szerepelt, a második helyen végzett a REAC az I. fordulóban. Beszámolt arról is a polgármester, hogy nemzetközi városrehabilitációs konferencián vett részt munkatársaival, ahol a fővárosi szakemberek felhívták a figyelmet a társasházak felújítása során igénybe vehető pályázati lehetőségekre. Színes programokat szervezett a német kisebbségi önkormányzat, amelyek között Hazai Béla önkormányzati képviselő, fafaragóművész önálló kiállításában is gyönyörködhettek a képviselők. Három játszótér teljes felújítása készült el, és az apparátus illetve az intézményhálózat munkatársai méltó módon készítették elő a karácsony megünneplését, több formában igyekezvén szebbé tenni a rászorultak, az egyedülálló, idős emberek ünnepét – sorolta a december legemlékezetesebb eseményeit a polgármester.
A napirendi pontok között elsőként a 2001-2002. évi költségvetés IV. számú módosítására került sor. Ez elsősorban a köztisztviselői törvény előírásainak teljesítése miatt vált szükségessé. – Ez egy egyensúlyi költségvetés, amelynek végrehajtása ugyan kemény munkát fog jelenteni, de teljesíthető – értékelte Lakatos Mihály könyvvizsgáló. Ambrus János alpolgármester előterjesztésben számolt be a közbeszerzések útján megvalósuló műszaki (út, csatorna, park, nyílászáró) beruházásokról. A 2001-es évben jelentős közműfejlesztésekre került sor: például mintegy 4700 méter szilárd burkolatú út készült el, több mint 300 millió forintos költséggel. A céltámogatási pályázatok elbírálásának elhúzódása miatt 2001-ben került sor a 2000. évi költségvetésben tervezett 23 csatornaszakasz – 5,9 km hosszúságban – megépítésére. Ezután a társasházaknak nyújtott felújítási támogatások felhasználásáról hallgattak meg a képviselők előterjesztést, és javaslatot fogadtak el a 2002. évi társasházi pályázati felhívás jóváhagyására. A Városrendezési és Műszaki Bizottság döntése alapján 33 társas és szövetkezeti ház részesült kamatmentes támogatásban. Leggyakrabban a tető és a lift felújítására kérték a lakóközösségek a támogatást, amelynek összege 130 ezer és egymillió forint között váltakozott. A következő beszámoló a XV. kerületi intézmények akadálymentes megközelítésének 2001. évi végrehajtásáról, és a 2002. évi programjáról szólt. A sorra kerülő intézmények sorrendjét az anyagi lehetőségek függvényében a VMB határozza meg.
Pálinszki Antal az iskolaszékek tevékenységét értékelte. A testület határozatban köszönte meg az ezekben résztvevők munkáját, és felkérte azoknak a nevelési-oktatási központoknak a vezetőit, amelyekben még nem alakult meg, hogy vizsgálják meg intézményükben iskola vagy óvodaszék létrehozásának lehetőségét. Ezután a testület intézményvezetői pályázatok kiírásáról döntött. Ambrus János alpolgármester ezután beszámolt a kerületben kialakult parkolási helyzetről. A jelenlegi parkolóigény körülbelül 16 ezer darab, de ennek csak 32,5 százaléka van biztosítva, 5200 darab áll rendelkezésre. Az elmúlt négy évben összesen 220 darab parkoló épült. Egyetértettek a képviselők, hogy ezt a folyamatot a lehetőség szerint fel kell gyorsítani. Ezek helyét a VMB hagyja majd jóvá. Nagy érdeklődéssel hallgatta meg a testület a következő előterjesztést is, amelyben a kerületi önkormányzati utakról, karbantartásukról és az illegális szemétlerakások megakadályozásának lehetőségeiről kaptak tájékoztatást. Útfenntartásra, járdajavításra összesen több mint 42 millió forintot költött 2001-ben az önkormányzat. Egyre növekszik a közterületekre illegálisan lerakott lakossági hulladék mennyisége: ezek elszállítására az önkormányzatnak 21 és fél millió forintot kellett költenie.
Döntött a testület az Árendás közi bölcsőde megszüntetése miatt szükségessé vált alapító okirat-módosításokról, majd a Palota testvériség Teniszegyesület méltányossági ügyében. Tudomásul vette a képviselő-testület a 2001. évi munkatervtől való eltérést: az I. és a II. féléves munkatervek összesen 71 napirendi pontot tartalmaztak, ezzel szemben a testület december 19-ig összesen 212 napirendet tárgyalt, hat, a munkatervben szereplő előterjesztésre viszont nem került sor. A képviselők ezután zárt ülésen folytatták munkájukat.