Menu

Az ülésteremből jelentjük

2001.12.14.

Ülést tartott november 28-án a XV. kerületi önkormányzat képviselő-testülete. Rendhagyó módon ezen a napon két ülés is volt: kora délután ugyanis Csömör Nagyközség Önkormányzatával együttes ülésen hallgattak meg a két település képviselői beszámolót a XV. kerület Önkormányzata és Csömör Nagyközség Önkormányzat által létrehozott mezei őrszolgálati társulás végzett munkájáról. A téma előadója Bátovszki György csömöri és Hajdu László XV. kerületi polgármester volt. A mezőőrök is jelen voltak. A hozzászólók megállapították, hogy példaértékűen hasznos kezdeményezésnek bizonyult a közös feladatok, gondok együttes megoldására létrehozott társulás.

A négy órakor kezdődő rendes ülés napirend előtti hozzászólásokkal kezdődött. Bori Ferenc kifogásolta, hogy az elmúlt napokban közterületen úgymond választási propaganda folyt, noha még nem kezdődött el a kampány. Ambrus János ezúttal az MSZP kerületi elnökeként válaszolt a felvetésre: nem kampány folyt, hanem a párt novemberi kongresszusán elfogadott program és miniszterelnök-jelölt bemutatása, érvényes közterület-használati engedély birtokában és természetesen megfizetett közterület-használati díj mellett.
Farbaky Ákos közlekedésszervezési anomáliák miatt emelt szót. Indokolt lenne például egy forgalomszámlálás a piros 96-os busz vonalán, mivel egy, a metrótól Újpalotáig közlekedő betétjárat jelentősen csökkenthetné az ezen a szakaszon már-már elviselhetetlen zsúfoltságot. Több helyen, például a Rákos úti szakrendelő előtt szükség lenne kettős megállók kialakítására is. A felszólalása másik részében pedig a közintézmények elé szemétgyűjtő kosarak kihelyezését sürgette a képviselő. Ódor József alpolgármester a szegénységről, a kerületi rászoruló családok helyzetéről szólva bejelentette, hogy a Szocális és Egészségügyi bizottság az ünnepek előtt rendkívüli segélyt folyósít a legnehezebb körülmények között élőknek. (Erről külön cikkünk részletesen beszámol.)
Pálinszki Antal kifogásolta, hogy olyan nagy volumenű, és az ott lakók nyugalmát jelentősen zavaró útfelbontással járó beruházásról nem tájékoztatták a lakosságot, mint ami a Nyírpalota út 79. környékén napok óta borzolja a kedélyeket. Dr. Nagy Antal jegyző megígérte, hogy kivizsgálja az esetet.
Hajdu László a polgármesteri tájékoztatójában számolt be a legutóbbi testületi ülés óta történtekről. Ökomenikus kegyeleti ünnepségen emlékeztek meg a Halottak Napjáról. Átadták az idei tanulmányi ösztöndíjakat 24 tehetséges kerületi fiatalnak. Kispesten XV.-XIX. kerületi közös rendezésben állították ki a Rákospalotai Múzeum nagyértékű Madarász-hagyatékát. Nagy sikerrel tartották meg a kerületi egészségnapot november 10-én: ezen a napon a szakrendelő dolgozói társadalmi munkában fogadták az egészségi állapotukat ellenőriztetni kívánó kerületieket. Beszámolt a Csokonai Művelődési Ház nagyszabású ANNO 2001 rendezvénysorozatáról és a november 24-én tartott orvos-továbbképző konferenciáról is.
A napirenden szereplő témák közül először Horváth Ferenc kerületi rendőrkapitány beszámolóját hallgatták meg a képviselők Rákospalota-Pestújhely-Újpalota közbiztonságáról. (A témát januári számunkban részletesen ismertetjük.)
Megalkotta a testület a közbeszerzési eljárásról szóló helyi rendeletet és ezzel összefüggően módosította a képviselő-testület egyes feladat- és hatáskörének a polgármesterre történő átruházásáról szóló rendeletet. Erre a jogszabályi háttér többszöri változása miatt volt szükség.
Ezután az önkormányzat I-IX. havi gazdálkodásáról szóló beszámolót tárgyalták meg a képviselők. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az ingatlaneladásból származó bevétel jelentős elmaradása miatt veszélybe kerülhet az idei költségvetés teljesülése, meg kell vizsgálni, lehetséges-e a kiadási tételek visszafogása. Előkészítik a költségvetés IV. számú módosítását. Külön napirendként, de e témához kapcsolódva tárgyalta a testület a költségvetés III. számú módosítását. Ebben jórészt a korábbi döntések anyagi szükségletének finanszírozására biztosították a fedezetet. Így például kutyafuttatók építésére, a csatornaépítés önrészének 25-ről 50 %-ra emelésére, köztisztviselői illetmény-kiegészítésre, az Árendás közi volt bölcsőde épületének felújítására, a végzős középiskolások jogosítványszerzésének támogatására.
A következőben tárgyalták a Budapest területén érvényesülő táv-hőszolgáltatási díjak megállapításáról, valamint az ár-/díj alkalmazási feltételeiről szóló módosított jogszabállyal kapcsolatos önkormányzati tulajdonosi kezességvállalásról szóló előterjesztést.
Január 2-ig kell benyújtani a pályázatokat a 2002. évi központi és fővárosi céltámogatással megépítendő közcsatornák fővárosi céltámogatására, így ezek listájáról döntött a következőkben a testület. A csatornák építésére várhatóan a 2003-as évben kerül majd sor. Az érintett utcák (prioritási sorrendben): Lenvirág utca, Tóth István és Perczel Mór utca, Kazinczy utca, Attila utca és Juhos köz, Bartók Béla utca, Petőfi utca, Vörösmarty utca, Martinovics utca, Hunyadi utca, Bánk utca, Kismező utca.
Régóta húzódik az M3-Régifóti út között húzódó, több mint háromszáz tulajdonos magántulajdonában lévő, lakatlan terület, a kárpótlási földek ügye. Ezúttal a testület arról döntött, hogy kezdeményezi a fővárosnál az övezetátsorolási kérelmet, hogy hasznosítása elkezdődhessék.
Ezután a „Rákospalota – Pestújhely – Újpalota Közrend- és Vagyonvédelmi Közalapítvány közhasznú szervezetté történő átalakításáról döntött a testület, majd előterjesztést fogadott el a képviselő-testület 2002. I. félévi munkatervére. Bori Ferenc képviselő interpellációban hívta fel a figyelmet a Taksony sor rendezetlen helyzetére, az ottani áldatlan állapotokra. Ambrus János alpolgármester válaszában közölte, hogy az önkormányzat a főváros és a MÁV együttműködése nélkül nem dönthet ennek rendezéséről: tárgyalások folynak a MÁV-val sőt a szemétszállítás ügyében perek is folytak, de mivel ennek az utcának a sorsa érinti a Munkás körút nyomvonalát, így ez függőben van.