Menu

Manapság „időszerű téma” a polgári védelem

2001.11.26.

Sajtótájékoztatót tartottak a Budapest Fővárosi Polgári Védelmi Szövetség Stefánia úti központi irodájában. Az eseményen bemutatták a szövetség gondozásában nem régen elkészült „Kiút a Bajból” című kiadványt, amely a hírek szerint hamarosan eljut a lakossághoz is, így lehetővé válik, hogy az esetleges vészhelyzetekre vonatkozó magatartási szabályokat mindenki időben megismerhesse.

– Soha sem volt ennyire időszerű a katasztrófavédelem – utalt a szeptember 11-i amerikai terrorcselekményekre Tóth Károly nyugállományú ezredes, a fővárosi szövetség ügyvezető elnöke -, ám a most elkészült kiadványunkban mégsem szerepelnek a civil (terror) és a háborús katasztrófahelyzetek. Ezek azok az események, amelyekre nem lehet előre felkészülni, és a megtörténtük után is a mentési, elhárítási munkálatok speciális feladatokat kívánnak mindenkitől. Elsősorban azokkal a lehetséges vészhelyzetekkel foglalkoztunk, amelyek Magyarországon, földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően, bármikor bekövetkezhetnek. Ezeket az úgynevezett természeti valamint a technikai katasztrófákat, és az azt követő teendőket, magatartási szabályokat szeretnénk ismertetni a „Kiút a Bajból” című kiadványunkon keresztül a lakossággal
2001. februárjában a Budapesti Főváros Polgári Védelmi Szövetség (Bp. FPVSZ) valamint a Főváros Polgári Védelmi Igazgatóság (FPVI) együttműködési megállapodást kötött egymással, melynek értelmében a Bp. FPVSZ vállalta, hogy az FVPI irányelveit, követelményeit, célkitűzéseit figyelembe véve az önkéntes felkészítői rendszer keretén belül együttműködik az ország lakosságának polgári védelmi, katasztrófavédelmi felkészítésében, tájékoztatásában valamint a tájékoztató anyagok kidolgozásában és kiadásában.
– A lakosság felkészítését szolgáló „Kiút a Bajból” című kiadvány elsősorban arra hívja fel a figyelmet – folytatta az egyesület elnöke -, hogy a biztonságot jelentő lakóhelyünkön vagy bárhol a környezetünkben is előfordulhatnak olyan váratlan vészhelyzetek, katasztrófák, amelyek megzavarhatják a nyugalmunkat és a pihenésünket. A tájékoztató jellegű, színes fotókkal, illusztrációkkal ellátott füzet a földrengések, árvizek, tűzesetek, robbanások vagy robbantások, nukleáris balesetek, szélsőséges időjárási viszonyok, valamint a veszélyes anyagszállítás, vagy a vegyi üzemek katasztrófája során elszabaduló mérgező vegyi anyagok okozta vészhelyzeteket, és azok elhárításának módjait ismerteti az olvasókkal.
A tájékoztatón elhangzott információk szerint minden kerületben a közös képviselőkön és a kerületi polgári védelmi kirendeltségek vezetőin keresztül juthat el a „Kiút a Bajból” az érintettekhez. A bérházakban, lakótelepi épületekben a lépcsőházban lesz kiakasztva, így az ott lakó emberek „békeidőben” is a nap bármelyik pillanatában megtekinthetik majd.
A Bp. FPVSZ munkatársai elkészítették azokat a tansegédleteket, amelyek révén a katasztrófavédelmi valamint a polgári védelmi ismeretek az általános- és középiskolákban a kerettantervre épülve a tananyagokba is beépíthetők. Az elhangzottak alapján a nem régen elkészült csomag segítségével a pedagógusok megismertethetik a tanulókkal a civilizáció, a munkavégzés és a munkamegosztás veszélyeit, továbbá a természeti és ipari katasztrófák főbb fajtáit, azok kialakulásának a lehetőségeit, hatásait, az ellenük való védekezés módjait, módszereit, valamint bekövetkezésük esetén betartandó magatartási szabályokat.
– Szükségesnek tarjuk, hogy a tanulók minél hamarabb kapjanak tájékoztatást arról – foglalta össze a szövetség elsődleges prevenciós feladatát az ügyvezető elnök -, hogy településük, környezetük földrajzi elhelyezkedése szerint, mely katasztrófák által veszélyeztetett területen helyezkedik el. De emellett az is fontos, hogy ismerjék meg minél előbb a veszélyekkel szembeni védekezést és a baj bekövetkezte után kötelezően betartandó magatartási szabályokat is. (A tansegédlet iránt érdeklődő oktatási intézmények a 422-0116-os telefonszámon minden felvilágosítást megkaphatnak.)