Menu

Az ülésteremből jelentjük

2002.11.22.

Október 31-én tartotta a kerületi képviselő-testület soron következő ülését. Hajdu László polgármester a napirend előterjesztése előtt üdvözölte Kassa városi testvér kerü- letünk vendégként jelen lévő küldöttségét. Méltatta az egy évvel ezelőtt aláirt testvérvárosi szerződés eredményeit. Beszámolt arról, hogy a testvéri kapcsolat, egymás munkájának megismerése már e rövid idő alatt is hasznos tapasztalatokat nyújtott.

Jan Jakubciak a kassai testvér kerület polgármestere üdvözölte a testületi ülés résztvevőit, vendégeit. Megköszönte a vendéglátást és jó munkát kívánt a képviselőknek.
Napirend előtt szót kért Nagy Judit Katalin képviselő. Elmondotta, hogy tapasztalata szerint a lakosság körében elutasító véleményeket lehet hallani az önkormányzati ebrendelettel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy az a lakossági érdekeket kívánja szolgálni. Ugyanígy elutasító hangokat tapasztalhatunk a szelektív hulladékgyűjtés érdekében foganatosított intézkedések ellen is. E tapasztalatok alapján a környezetvédelmi bizottság lakossági fórumon kívánja az érdekelteket tájékoztatni a félreértések elkerülése érdekében.
Hajdu László polgármester megköszönte az észrevételt, annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a megtartandó fórum hasznos lesz, a közös érdekeinket szolgálja.
Árkosi Sándor képviselő a Sztáray utcai gázpalack tároló telephely ügyében kért szót. A környék lakosságának véleményét tolmácsolta annak érdekében, hogy a régen húzódó vitás ügy rendezésére a hivatal tegyen lépéseket.
A napirend előtti felszólalások után polgármesteri tájékoztatóra került sor. Hajdu László ismertette, hogy országgyűlési képviselőként a parlament zárszámadási törvényéhez módosító indítványt terjesztett be, amelyben az Észak-pesti kórház területének rendezésére tett javaslatot. Más volt szovjet objektumok hasznosításának mintájára azt indítványozta, hogy a felhasználatlanul álló terület és a rajta lévő építmények kerüljenek a kerület és a fővárosi önkormányzat birtokába. Szociális, egészségügyi célokra, esetleg lakások létesítésére lehetne azokat felhasználni.
Képviselői indítványát az illetékes parlamenti bizottság leszavazta. Ezért interpellációt nyújtott be a kormányfőhöz, amelyben arra kér választ, hogy mi az oka a megkülönböztetéseknek: Más helyeken az országban a volt szovjet objektumokat átadták a területi önkormányzatoknak. A XV. Kerület hasonlóan jogos igényét miért ítélik meg másképpen?
A napirendi pontok közül először a helyi támogatásról, illetve a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló rendelet megalkotására került sor. Ez a támogatási rendszer körülbelül 15 éve létezik, ez alatt az idő alatt gyakran változott a támogatás szabályozása, az utóbbi tíz évben is négyszer volt szükség a módosítására. A helyi rendeletek azonban eddig nem szabályozták megfelelően az eljárás bizonyos részeit, így a részletfizetés megállapítását, illetve a hátralék esetében a teendőket. Meg kellett határozni azokat az eseteket, amikor a Szociálpolitikai és az Egészségügyi Bizottság dönthet a behajthatatlan hátralékok, illetve a kölcsön részbeni vagy teljes elengedéséről. Mindezek olyan nagy mértékben tették szükségessé a rendelet módosítását, hogy a közérthetőség szempontjából inkább a régi hatályon kívül helyezésére és új rendelet megfogalmazására tett az előterjesztő javaslatot. (Az új rendeletet kihirdetés után teljes terjedelmében közölni fogjuk.)
A következőkben az önkormányzat vagyongazdálkodási koncepcióját tárgyalta a testület. Ezt 1999-ben fogadták el, majd 2000-ben az un. vagyonrendeletet alkották meg. Az azóta eltelt idő indokolttá tette a vagyongazdálkodás általános irányelveinek aktualizálását, a vagyon forgalomképességének megfelelő bontásban az önkormányzat teljes vagyonának kezelésére, hasznosítására, az egyes vagyontestek értékesítésére, gyarapítására vonatkozó aktuális célkitűzések megfogalmazásával.
Hosszan tárgyalta a testület ezután az M3 autópálya bevezető szakaszára, a Szentmihályi út és a Körvasút sor közötti részére vonatkozó lég és zajszennyezés káros hatásairól szóló előterjesztést. Folyamatosan lakossági panaszok forrása a közlekedéséből adódó zajártalom, ami súlyos teher az út mellett élők részére, hiszen a zajárnyékoló fal csak az út egy rövid szakaszán épült meg. Az előterjesztés kifejti, hogy a környezeti zajszint az autópálya melletti lakóterületek kereskedelmi, szolgáltató tevékenységekkel hasznosított intézményterületté történő átalakítását indokolja, mely átminősítést már a fővárosi szabályozási keretterv is tartalmazza. A folyamat spontán elkezdődött, a lakóépületeket fokozatosan szolgáltatással kapcsolatos kereskedelmi létesítmények (autószalon, autójavító műhely, alkatrész-kereskedelem, stb.) váltják fel. Az így kialakított, intézményterületként hasznosított teleksor épületei, építményei a mögötte elhelyezkedő lakóterületek számára zajárnyékoló szerepet tölthetnek be.
Ezután a Palota-busz menetideje és a járat költségeinek felülvizsgálatáról tárgyalt előterjesztést a képviselő-testület. Megállapítható, hogy ez a speciális útvonalú járat ismert és népszerű lett a kerületiek körében, annak ellenére, hogy csak egy járművel, óránként közlekedik. A testület határozott arról, hogy a buszjárat útvonalának 2002 januárjától várható növekedésével járó költség biztosítását a költségvetés aktuális módosításánál figyelembe veszi.
A kerület közterületein lévő fasorok állapotáról, az öreg és így életveszélyt jelentő, valamint a kiszáradt fák fokozatos kivágásának, pótlásnak ütemezéséről szólt a következő előterjesztés. A FŐKERT-től kapott adatok alapján körülbelül húszezer darabra tehető az utcai faállomány. Idén ősszel a balesetveszélyes száraz fák közül 112 eltávolítását tervezik. Ennek és a fasorok telepítésének, fapótlásoknak a költségeire a testület 6,5 millió forintot irányzott elő a költségvetés III. számú módosításánál.
Ezután az Árendás köz 4-6 szám alatti volt bölcsőde épületének hasznosításáról döntött a testület. Az épületet szociális intézményi célra hasznosítják. Itt fog helyet kapni a Családsegítő Szolgálat, a Háztartási Adósságkezelő Tanácsadó (HAT), az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO), a Nagycsaládosok Egyesülete, és az egyik szobában pedig az Árendás közi óvoda tornaszobáját alakítják ki. Az ezáltal felszabaduló Kontyfa utcai helyiségekben talál megfelelő elhelyezést a Tartós Munkanélkülieket Segítő Szolgálat (TAMUSZ) és a Munkanélküli Fiatalok tanácsadó Irodája, a MUFTI. A volt bölcsőde épülete jelentős átalakítást igényel, és mivel működésének közel negyedszázada nem volt felújítva sem, erre is fordítani kell. A költségbecslés 28 millió forintos beruházási, felújítási munkálatokat tartalmaz, ebben egyik jelentős tétel lesz a tetőszigetelés elvégzése.
Végül a zárt ülésen tárgyalandó témákat megelőzően a többcélú, közös igazgatású közoktatási intézmények irányítási szerkezetének kialakításáról szóló előterjesztés került sorra.
Az ülés végén pedig néhány tájékozató jellegű bejelentésre került sor. Schiller László, az SZDU elnöke közleménye szerint a Szociáldemokrata Uniót a XV. kerületben Fazekas Attila képviseli. A Fidesz – Magyar Polgári Párt XV. kerületi szervezete elnökének Florentz Attilát, alelnökeinek pedig Szabóné Molnár Katalint és Nagy Judit Katalint választották – jelentette be Nagy Judit Katalin alelnök.