Menu

Jövőre megkezdődik a szemétégető felújítása

2001.11.09.

Felgyorsulnak a rákospalotai szemétégető rekonstrukciójának előkészítő munkálatai. Az MTI információi szerint a beruházást finanszírozó Európai Beruházási Bank (EIB) hozzájárult a tendereztetés megkezdéséhez. A főváros kiadja a beruházáshoz szükséges tenderdokumentációt az előminősítés során állva maradt három cég részére – tudta meg az MTI.

Tájékoztatásuk szerint az EIB október 25-én feltétellel ugyan, de hozzájárult a tendereztetés megkezdéséhez. A bank azt javasolja a szubjektivumok háttérbe szorítása érdekében, hogy a műszaki és a projektmenedzsment standardok értékelésénél alkalmazott módszer, ahol csak lehet, tisztán mennyiségi legyen. A fővárosi Közgyűlés először 1992-ben döntött a rekonstrukcióról, s tavaly fogadta el a megvalósulás előtt álló beruházási programot.
A bruttó 23 milliárd forintos beruházási költségből 2,7 milliárd az állam vissza nem térítendő támogatása. Emellett az állam 1,8 milliárdot visszatérítendő támogatásként nyújt. A többi pénzt a főváros költségvetéséből, fele részből az EIB-hitelből, illetve a szemétdíjakból fedezné.
Vajda Pál főpolgármester-helyettes úgy véli: a bankkal való megegyezést követően a tendereztetés jövő tavaszig lefolytatható. A szerződéskötést követően a jövő év első felében megkezdődhet a beruházás, amely két év alatt valósulhat meg.