Menu

Működő és épülő bevásárlóközpontok Újpalota határában

2001.11.07.

A megnyitása óta eltelt öt év alatt ötvenötmillió látogatót fogadott a TriGránit csoport egyik beruházásaként Újpalota határába épült Pólus Center – mondta Jármay László, a Pólus Center Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója az évforduló alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Az ötvenhatezer négyzetméteren, jelenleg háromszáz kereskedelmi, szórakoztató és vendéglátó egységgel működő létesítmény a Duna Plazaval egy időben, az első bevásárlóközpontok között nyitotta meg kapuit, és ma hetente mintegy negyedmillió látogatót vonz.

Az építkezést megelőző elképzelések merésznek, a nyitás utáni úthálózat befogadóképessége viszont kicsinek tűnt, hetekig tartó forgalmi dugók akadályozták a közlekedést a környéken – emlékezett az öt – hat évvel ezelőtti helyzetre Hajdu László, XV. kerületi polgármester. A Pólus azóta beilleszkedett a környezetbe, s nem csak vásárlási, hanem szórakozási és kulturális lehetőséget nyújt a hetente kétszáz – kétszázötvenezer látogatónak. A létesítmény üzemeltetői nem tartanak a konkurenciától, s nem érzik a közelben egyre-másra épülő bevásárlóközpontok elszívó hatását sem – jelentette ki Joó Sándor, a TriGránit Rt. igazgatója. A csoport legalább egy évig nem tervez a környéken újabb beruházást, bár erre alkalmas területtel rendelkezik a Pólus szomszédságában – jelentette ki.
Néhány száz méterrel odébb azonban már egy új, kereskedőváros méretű létesítmény alapjai körvonalazódnak. A nagyrészt osztrák – Bau Holding STRABAG -, kisebb részben kínai beruházásból, összesen mintegy kétszázmillió dollárból épülő Asia Center, kiállító és nagykereskedelmi központ, a tervek szerint 2002. végétől várja a látogatókat és a bérlőket – jelentette be Rudolf Riedl, projektigazgató tegnap, az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón. A beruházók szándéka szerint kétszázötezer négyzetméter alapterületen a világ számos pontján, de főként a távol-keleti országokban készült termékeket forgalmazzák majd a külföldi és hazai nagykereskedők. Az Európában egyedülálló, gigantikus méretű, Feng Shui elmélet szerint épülő centrumban nyolc szinten, ötvenkét lifttel, huszonöt mozgólépcsővel, huszonhat lépcsőházzal és parkosított tetőterasszal várja majd a látogatókat. Az üzlethelyiségek iránt már most nagy az érdeklődés, számos előszerződés született a havonta, négyzetméterenként száz német márkáért kínált tíz – kétszáz négyzetméteres helyiségekre.