Menu

Civilekkel tanácskoztak az együttműködésről

2018.03.13.

Az önkormányzat március 6-án ismét megrendezte a Civil Kerekasztal tanácskozását. Az eseményre meghívták a kerületi civil szervezetek képviselőit, akik közül sokan éltek a lehetőséggel.

A rendezvény apropóját a civil szervezetek számára kiírt önkormányzati pályázat leadásának közelgő határideje, valamint az önkormányzat és a civil szervezetek hatékonyabb együttműködésének lehetősége adta. Pallos Judit civil referens tájékoztatása szerint változott a pályázatok jogszabályi háttere. Idén már nem bizottsági hatáskör a pályázatok kiírása és elbírálása, hanem mindez a polgármester feladatai közé tartozik. Az alapítványok támogatásáról, illetve pénzügyi beszámolójuk elfogadásáról viszont továbbra is a képviselő-testületnek kell döntenie.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A polgármester munkáját civilekből álló tanácsadói kollégium segíti, melynek tagjai: Forgács József, Juhász Sándor, Carlos Lattes Pavez, Jobbágy Mária és Sági Ferenc, ha szükséges, akkor póttagként Szőgyényi Ferencné és Nagy Előd segítségére is támaszkodhatnak. Ugyancsak fontos változás, hogy idéntől a civil szervezetek csak személyesen nyújthatják be a pályázataikat az önkormányzathoz. Az idei dokumentumok leadási határideje március 23-a 10 óra. A beadáshoz szükséges adatlapok letölthetők az önkormányzat honlapjáról (bpxv.hu), a kitöltésben pedig a civil referens és munkatársai is segítenek. Fontos változás, hogy az elszámolásokat az eddigieknél pontosabban kell elkészíteni. A pályázati támogatás feltétele lesz, hogy az igényelt pénzösszeg felhasználását fényképekkel, jelenléti ívekkel is dokumentálják a szervezetek.

Németh Angéla alpolgármester és Tajti Réka kabinetvezető azt kérték a civil szervezetek képviselőitől, hogy vegyenek részt a kerületi, önkormányzat által támogatott programok népszerűsítésében. Jó hír a civil szféra számára, hogy az önkormányzat idéntől már egy helyett kettő támogatást is nyújthat a szervezeteknek. Tehát, amely szervezet működési támogatásban részesül, az is pályázhat egy programja támogatására.

A támogatások nagy valószínűséggel áprilisban vagy májusban jutnak el a civil szervezetekhez, ezért érdemes nyári vagy őszi programokra támogatást igényelni. Idén egyébként 15 szomszédünnep szervezését és lebonyolítását támogatja az önkormányzat.

Konkrét önkormányzati programokról is szó esett a tanácskozáson, amelyekre várják a civilek jelentkezését vagy javaslatait. Márciusban két hétvégén is közös takarítást tartanak kijelölt területeken. Ugyancsak várják a Rákospalota várossá válásnak 95. évfordulójára rendezendő kerületi ünnepségre a civilek javaslatait. A Szántóföld utcai sporttelep felújítása miatt a május 1-i majális sportprogramjai a Budai II László Stadionban lesznek, míg a főzőversenyt a Bányász parkban rendeznék. Este Korda György és Balázs Klári koncerttel várják az érdeklődőket. Az is kiderült, hogy az első világháború befejezésének centenáriuma alkalmából felújítják a Hubay Jenő téren álló I. világháborús emlékművet is, illetve idén elkészül a kerületi díszpolgárokat bemutató kerületi kiadvány.

(Forrás: XV Média, Fotók: XV Média, Vargosz)