Menu

A nőket köszöntjük

2018.03.08.
Kapcsolódó fájlok:

Immár 70 esztendeje ezen a napon, március 8-án a nőket köszöntjük. A nemzetközi nőnapon a nőket, lányokat, az édesanyákat és nagymamákat ünnepeljük: tiszteletünk és szeretetünk jeléül egy-egy szál virággal kedveskedve nekik ezen a jeles ünnepnapon.

A mai nap a nők megbecsülését és az irántuk tanúsított tiszteletet hivatott jelezni. Hosszú évtizedeken keresztül a nőket is megillető választójog kivívásáról, a női munkavállalók érdekvédelméről szólt ez a nap. A nők emancipációjának eredményeként mára már vitán felül áll, hogy a férfiakhoz hasonló módon számukra is biztosítottak legyenek a lehetőségek és jogok az élet megannyi területén.

A nők napjainkban már jóval több eséllyel és lehetőséggel bírnak, mint amennyivel akár nagyszüleink generációjának tagjai rendelkeztek. Ugyanakkor a mindennapok gyakorlatában még ma is megengedhetetlenül sok esetben hátrányos megkülönböztetésben részesülnek az álláskeresésben, a bérezésben vagy egyedülálló szülőként.

Még ma is jócskán van tennivalónk a társadalmi és nemi esélyegyenlőség biztosítása érdekében. A törvényi szabályozás mellett nekünk, magunknak is tennünk kell azért, hogy magától értetődő legyen a nők tisztelete és méltó megbecsülése a családban, a munkahelyen és a mindennapokban.

A kisebb és nagyobb közösség tagjai, mindannyiunk elhatározásán is múlik, hogy a jövőben valóban elfogadhatatlan legyen a nők alacsonyabb bérezése csakúgy, mint a munkahelyi vagy családon belüli erőszak, a férfiak hatalmi pozícióval történő visszaélése.

A történelemkönyvek lapjain szinte kizárólag a nagy államférfiakról és a korszakalkotó gazdasági és jogi vívmányokat kiharcoló, társadalomformáló jelentőségű férfiakról olvashatunk. Fontos tudnunk, hogy a magyar történelemben nem kevés kiemelkedő tehetségű, bátor és vállalkozó szellemű nőre is méltán büszkék lehetünk. Közéjük tartozik a 20. század két legfontosabb közéleti nőalakja, az első női parlamenti képviselő Slachta Margit szerzetes, és a magyar történelem második képviselőnője, két évtizeden át „a nemzetgyűlés egyedüli nőtagja”, Kéthly Anna.

Slachta Margitot példaértékű keresztény hite és humánuma vezette munkájában a nők, a gyermekek, az elesettek érdekeinek képviseletében éppúgy, mint a vészkorszak idején üldözött zsidó honfitársaink segítésében, mentésében. A szociáldemokrata Kéthly Anna az igazságtalan társadalmi berendezkedés megváltoztatásáért, a nők alárendelt jogi helyzete ellen is fellépett, küzdött az oktatásba való bekerülésükért, politikai szerepvállalásuk akadályainak leküzdéséért és a férfiaknak való kiszolgáltatottságuk ellen.

A mai napon, ahogyan remélhetőleg az év összes többi napján is, a tisztelet, a szeretet és a megbecsülés hangján köszöntjük a kerületünkben élő nőket. Szívből jövő hálánkat és köszönetünket, őszinte nagyrabecsülésünket tolmácsoljuk azoknak a nőknek, akik – sok esetben férfitársaiknál jóval nagyobb terhet is vállalva – tiszteletreméltó módon helytállnak a mindennapokban, a munkahelyükön, a családban.

Isten éltesse szeretetben, egészségben és megbecsülésben a kerületünkben élő valamennyi hölgyet, lányt és asszonyt, édesanyát és nagymamát a nemzetközi nőnap alkalmából!

Hajdu László
Polgármester