Menu

Valódi közösségi tér

2018.02.26.

A „Nyitott Ajtók” Információs Irodák a Polgármesteri Kabinethez tartoznak január 1-jétől. Az átszervezést követően bővül az irodák feladatköre, erről Beke Károly, a Polgármesteri Kabinet Társadalmi Kapcsolatok Csoportjának vezetője beszélt lapunknak.

– A „Nyitott Ajtók” Információs Irodák azon túl, hogy az ott dolgozók segítséget nyújtanak az önkormányzati ügyek intézéséhez, közösségfejlesztési, közösségszervezési céllal jöttek létre 2011-ben, illetve 2012-ben. Az irodák a Palota-15 Nonprofit Kft.-hez tartoztak, de nem igazán illettek bele a társaság tevékenységi körébe. Ezért is született az a döntés, hogy a felügyeletük kerüljön át a Polgármesteri Kabinethez. A terv az, hogy a félév végén a szakmai irányításukat és működtetésüket a megújuló Csokonai Kulturális Központ vegye át, a kabinet felügyelete mellett – mondta el Beke Károly.

Nagyon fontos, hogy az irodák valóban betöltsék azt a közösségitér-funkciót, amit eredetileg is szántak nekik, és ami jelenleg, sajnos, nem igazán működik.

Hiszen remek helyszínt biztosíthatnának kerületi kisvállalkozásoknak, kluboknak, civil szervezeteknek, helyi közösségeknek, magánszemélyeknek kisebb összejövetelek megtartásához. Az elképzelések szerint találkozókat, tárgyalásokat, megbeszéléseket, kulturális eseményeket is szervezhetnének az irodákba.

– Persze mindehhez ki kell alakítani a feltételrendszert, a szabályokat, a keretrendszert. Azt is szabályozni kell, hogy ki használhatja ingyenesen és ki térítés ellenében ezeket a helyiségeket, valamint az is eldöntendő kérdés, hogy politikai pártok, szervezetek igénybe vehetik-e az irodákat – tette hozzá Beke Károly.

Mint megtudtuk, az elsődleges szempont az átszervezésnél az, hogy messzemenőkig igazodjon a lakossági igényekhez, elvárásokhoz, legyen szó akár az irodák nyitvatartásáról, akár a működésükről.

A következő félév a közösségfejlesztő és -építő koncepció kialakításáról szól, és arról, hogy ezekről a lehetőségekről tájékoztassák a kerületieket. Addig a megszokott formában működnek az irodák.

(Forrás: XV Média, Fotó: XV Média, Nagy Botond)