Menu

Fotó: XV Média, Vargosz/Bagyinszky Márta

Korszerű városgazdálkodás

2018.02.19.

Átszervezések voltak a polgármesteri hivatalban, így a főosztályokon is változások történtek. Elsőként a városüzemeltetési főosztály helyett létrejött városgazdálkodási főosztályt mutatjuk be. Benedekné Bagyinszki Márta főosztályvezetővel beszélgettünk.

– Milyen változáson ment keresztül a főosztály?
– Az elmúlt év őszén körvonalazódott, hogy az önkormányzat felszámolja a RUP-15 Kft.-t, és a beruházások bonyolítását a hivatalon belül kialakított új szervezeti egységre bízza. Ennek eredményeként a városüzemeltetési főosztályon két osztályt hoztak létre, és a városgazdálkodási főosztály nevet kapta. Az eddigi feladatokat a városüzemeltetési osztály látja el. Idetartozik a kerület közterületeivel kapcsolatos problémák megoldása és a fejlesztések. Az osztályt Gál Gyöngyi osztályvezető irányítja.
A volt városfejlesztési társaság beruházásait és az új önkormányzati projektek előkészítését, bonyolítását a beruházási osztály látja el január 1-jétől. Itt pályázatfigyelést, a pályázatok előkészítését, az uniós forrásból megvalósult projektekkel kapcsolatos feladatokat végzik. Az osztályt Balázsné Donáth Aranka vezeti.

– Tavalyról milyen áthúzódó feladataik vannak?
– A Rákos úti szakrendelő felújítása az elmúlt félévben volt, az átadása februárban várható. Rengeteg problémával terhelt a Deák utcai orvosi rendelő építése. Ősszel teljesen leállt az építkezés. Jelenleg a kivitelező hol dolgozik, hol nem. Közben rendezni próbáljuk a vitás kérdéseket a vállalkozóval, hogy az építkezés nyáron befejeződhessen.

– Idén milyen városfejlesztési feladatokat végeznek a kerületben?
– Az Egészséges Budapestért programon a volt Észak-Pesti Kórház 11. számú épületének felújításával indult az önkormányzat. Ha elnyerjük a támogatást, elkezdődhet a kiviteli tervek készíttetése és a megvalósítás.
– A Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program keretében elnyert több mint másfél milliárd forintos támogatásból indítjuk el a rákospalotai fejlesztéseket is idén.
– Az ÉPK területén a volt nővérszálló épületében lakófunkciót szeretne az önkormányzat kialakítani. Ehhez pályázat útján keresünk majd fejlesztőpartnert.
– A játszóterek, zöldfelületek megújítása szintén kiemelt feladatunk. Folytatjuk a Molnár Viktor utca – Drégelyvár utca csomópontjában a közterület megújítását. A lakótelepeken új parkolók lesznek. Ahhoz, hogy tisztább közterületeink legyenek, a lakosságot is szeretnénk bevonni a feladatainkba.
– A kerület északi lakóterületein jelentős probléma a csapadékvíz elvezetése. Végre engedélyünk van a Kovácsi Kálmán téri gyűjtőcsatorna kiépítésére, amely idén megvalósul.
*
Benedekné Bagyinszki Márta a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki majd városépítési-városgazdasági szakmérnöki diplomát. A polgármesteri hivatalban 2003 óta dolgozik. Rövid kitérőt tett 2008-ban a Fővárosi Önkormányzat településtervező cégéhez, majd 2011-ben visszatért a kerületi főépítészi irodára. A városüzemeltetési főosztályon 2016 őszén nevezték ki osztályvezetőnek.
(Forrás: XV Média, Fotó: XV Média, Vargosz)