Menu

Megújul az I. világháborús emlékmű a Hubay Jenő téren

2017.09.28.

Idén tavasszal nyújtott be az Önkormányzat nevében a Polgármesteri Kabinet pályázatot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet támogatási programjára. A pályázati kiírás célja nem volt más, mint az, hogy a centenáriumi időszakban az első világháborús emlékművek állagmegőrző karbantartására és felújítására sor kerülhessen országszerte.

A héten a kiírók arról értesítették Hajdu László polgármestert, hogy a szakmai bizottság döntésének köszönhetően támogatást nyert el kerületünk pályázata. Ennek köszönhetően a centenárium évére – 20 évvel az emlékmű visszahelyezését követően – megújul a híres hegedűművészről, Hubay Jenőről elnevezett rákospalotai téren felállított Hősi emlék I. világháborús emlékmű.

A bronzból és mészkőből készült emlékmű Zsákodi Csiszér János alkotása, amelyet 1932-ben jelenlegi helyén állítottak fel, de 1977-ben „büntetésként” áthelyezték a Közvágóhíd térre. A kerület vezetése 1998-ban, azaz 80 évvel az I. világháború lezárást követően helyezte vissza az emlékművet méltó, eredeti helyére.

A támogatói döntés itt olvasható.