Menu

Sipos Gábor főépítész és Hajdu László polgármester/Fotó: XV Média, Vargosz

Új Települési Arculati Kézikönyve és rendelete lesz a kerületnek

2017.09.05.

A kézikönyvet és a rendeletet szeptember 30-ig kell elkészítenie az önkormányzatnak.

Kevés lakos volt kíváncsi arra a tájékoztatóra, amin a kerület új Települési Arculati Kézikönyvét és a települési rendeletét mutatta be Sipos Gábor főépítész augusztus végén. Pedig az építkezési, felújítási kedv szárnyal, éppen ezért jó, ha az építtetők tisztában vannak a lehetőségeikkel és az új szabályozókkal.

A tájékoztató elején Sipos Gábor kerületi főépítész a Települési Arculati Kézikönyvről elmondta, hogy a zöldterület és az épített környezet történetét, örökségeit, jellemzőit mutatja be. Sorra veszi a település karakteres, egymástól jól elkülöníthető részeit, például a kertvárosi vagy a gazdasági, intézményi területeket. A könyvben képben és szövegben ajánlásokat is megfogalmaznak közérthető formában arra, milyen építészeti megoldásokat kell alkalmazni ahhoz, hogy az adott településrész arculata megmaradjon. A legfontosabbakra, a milyent, a hogyan és a mekkorát kérdésekre is választ találhatnak majd benne a felhasználók.

A rendelettel kapcsolatban kitért arra, hogy az önkormányzat a településkép védelmére alkotja meg a szabályozót. A védelem a kerület vagy kerületrész jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatának és szerkezetének megőrzését vagy kialakítását jelenti. A rendeletben kitérnek arra például, hogy az építkezés során milyen anyagokat kell használni, homlokzatot kialakítani ahhoz, hogy a leendő épület illeszkedjen a településképhez. A szabályozóban kijelölhetnek településszerkezet, táji környezet, településkarakter vagy egyéb településképi szempontból meghatározó területeket. Előírásokat fogalmazhat meg a helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, védetté nyilvánítására vagy ennek megszüntetésére. A rendelkezés a reklámokra is kitérhet, például azok elhelyezésére, adott esetben tilalmára.

Sipos Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelet új eljárásokat is tartalmaz, ilyen többek között a településképi bejelentési eljárás, amit akkor kell kérni, ha például a 10 emeletes panelház új színt kap, vagy egy épületen építési reklámhálót akarnak kirakni a felújítás idején.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az ismertetés után a MÁV-telepi lakótelepről, az Észak-Pesti Kórházról, valamint a Molnár Viktor utca rendezéséről kérdeztek a lakók. A főépítész válaszából kiderült, hogy a MÁV-telepi lakótelep arculata is védendő, és éppen ezért igyekeznek szabályozással visszafogni az eredetitől eltérő építészeti megoldásokat. A kórház szecessziós épületeire vonatkozó előírások, valamint a területen végezhető fejlesztések is szerepelnek a rendeletben. A Molnár Viktor utca Drégelyvár utcai részének rendbe tételéről elhangzott, hogy a program első ütemét zárták le az utca pestújhelyi oldalán, a következő lépésben a másik oldalon levő pavilonokat és a közterületet is rendeznék.

(A dokumentumok letölthetők a bpxv.hu oldalról.)

(Forrás: XV Média)