Menu

Jogszerű a XV. kerületi Önkormányzat építmény-és telekadóról szóló rendelete

2017.08.22.

A Kúria Önkormányzati Tanácsának döntése kimondta: jogszerű a XV. kerületi Önkormányzat építmény-és telekadóról szóló rendelete

 

Kerületünk egyik legjelentősebb adózója, egy logisztikai tevékenységet végző gazdasági társaság beperelte az önkormányzatot az építmény- és telekadót megállapító határozatai miatt.

A vállalkozó álláspontja szerint a megállapított helyi adók mértéke nem igazodik a helyi sajátosságokhoz, az adóalany teherbíró képességéhez, sem az érintett ingatlanok értékéhez.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a per tárgyalását felfüggesztette és kezdeményezte, hogy a Kúria Önkormányzati Tanácsa mondja ki, a helyi rendeletünkben megállapított adómértékek jogszabálysértőek, továbbá rendelje el azok perbeli alkalmazásának tilalmát.

A helyi rendelet jogszerűségének vizsgálatára jogosult Kúria Önkormányzati Tanácsa az indítványt teljes egészében elutasította.

A Kúria kimondta, hogy helyi rendeletünkben az adómértékek megállapítására a törvényi előírásoknak megfelelő számítási módon került sor. Úgy ítélte meg, hogy önkormányzatunk kellően megindokolta a helyi sajátosságok figyelembevételét az egyes adómértékek megállapítása során, és az általunk meghatározott adó mértéke sem tekinthető szélsőségesnek.

A Kúria döntésében kiemelte, hogy a rendeletünkben meghatározott adómértékek megállapítása minden adózóra egyformán érvényes, normatív módon történt. A hasonló helyzetben lévő adózókat egyenlően terhelő adó mértéke nem válik törvénysértővé azért, mert az adózót több telke után arányosan magasabb adókötelezettség terheli.

A Kúria állásfoglalásában kiemelte azt is, hogy a rendeletünk széleskörű kedvezményeket és mentességeket is tartalmaz az egyes adónemekben, melyek a magánszemélyek esetében az adóterhelés csökkentését, az egyes adótárgyak vonatkozásában (így a lakáscélú ingatlanok mentességével) pedig a lakosság támogatását szolgálják.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa megállapította, hogy önkormányzatunk mind az építményadó, mind a telekadó tekintetében differenciálta az adókötelezettséget: adómentességek és adókedvezmények biztosításával – az adózók teherviselő-képességét is figyelembe vevő – helyi adózást alakítottunk ki.

A fentiek alapján a Kúria rendeletünket jogszerűnek ítélte meg, az ezzel ellentétes bírói kezdeményezést elutasította.

A Kúria ítélete megerősítette, hogy a képviselő-testület által megállapított célok – igazságos közteherviselés, a közfeladatok ellátásához szükséges adó fegyelmezett beszedése – teljesítését legjobb tudásunk szerint, eredményesen végezzük.

Dr. Lamperth Mónika

jegyző