Menu

Közlemény

2017.07.11.

Az Önkormányzat munkáját a lakosság elsősorban az önkormányzat által fenntartott intézményekben nyújtott szolgáltatások alapján ítéli meg. Az Önkormányzat évek óta – a lehetőségeihez mérten – igyekszik kiemelt figyelmet fordítani a nevelésben, az egészségügyben, a szociális ágazatban, a kulturális ágazatban, valamint az intézmények működtetését végző költségvetési szervnél dolgozó munkavállalók áldozatkész és odaadó munkájának megbecsülésére. Polgármester úrral közösen fontosnak tartjuk, hogy közalkalmazottjaink a munkájukhoz mérten megérdemelt fizetést kapjanak minden hónapban.

A minimálbér és garantált bérminimum emelésre idén több mint 200 millió forintot fordítottunk, de ennek többszörösét is megérdemelnék. A Magyar Államkincstár értesítését 2017. július 3-án kaptuk kézhez arról, hogy a megemelt minimálbér és garantált bérminimum kompenzálására 21,6 millió forint támogatást nyújt a kormány.  Ezen összeg felhasználására teszünk javaslatot, további kiegészítő önkormányzati saját forrás bevonásával.

Polgármester Úrral egyeztetve ezen összeget a közszférában dolgozó, beosztott munkatársak bérszínvonalának emelésére kívánjuk fordítani, amelyet a költségvetés II. számú módosításába be is építettünk, melynek elfogadását várjuk a Képviselő-testülettől.

Ha csak ezt az összeget osztanánk szét dolgozóink között, alig érezhető növekedés lenne. Ezért úgy döntöttünk, hogy kiegészítjük az alábbi forrásokból:

  • Az Önkormányzat tavaly év végén döntött arról, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség által kiírt pályázat önerejét biztosítja a költségvetésben. Sajnálatos módon a kiírásában szereplő támogatási feltételeket a szövetség megváltoztatta. Az egyoldalúan megváltoztatott feltételekre, valamint ebből következően az Önkormányzatra háruló jelentős többletköltségekre tekintettel az Önkormányzat visszavonta a két tornaterem felújítására vonatkozó pályázatát, így az ezen a jogcímen tervezett pályázati önrész felhasználhatóvá vált.
  • További forrást jelent, hogy a Főváros által kiírásra került TÉR-KÖZ pályázaton nem nyertünk el annyi támogatást, mint amennyire számítottunk és a kivitelezés átcsúszik a 2018-as évre.

Így az ott megmaradó költségvetésben tervezett tartalékból ki tudjuk egészíteni a Kormánytól kapott támogatást, hogy a kerület összes közalkalmazottja július 1. és december 31. között havi bruttó 10.000 forint kereset-kiegészítésben részesüljön. Az Önkormányzat 2017. évi költségvetésében a kereset-kiegészítés és azt terhelő járulék biztosításához 68.770.790 Ft forrás biztosítása szükséges.

Véleményünk szerint ez a téma a kerületben sokakat érint, ezért kérünk mindenkit, hogy forduljon a kerületben megválasztott önkormányzati képviselőkhöz, kérjék meg őket, hogy felejtsék el a politikai csatározást és közösen támogassák ezt a kezdeményezést. Reméljük, hogy a képviselők a józan eszükre hallgatnak és támogatják a javaslatot.

Németh Angéla
alpolgármester