Menu

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Konfliktusmentesen életünk alkonyán

2017.05.26.

Hogyan készüljünk fel az időskorra? Többek között erre is választ kaptunk április 24-én az Arany János Utcai Időseket Segítő Szolgálatnál.

Pár nappal később, május 4-én, az áldozattá válást elősegítő okokról beszélt Dr. Hegedűs Judit tanszékvezető egyetemi docens a Klebelsberg Kunó Utcai Időseket Segítő Szolgálatban.

Az időskori konfliktushelyzetek sajátosságai, kezelésük című előadással indult az Add a kezed! programsorozat, ami három témakörre épül. A bűnmegelőzési kezdeményezés a településbiztonságot, a gyermek- és ifjúságvédelmet, valamint az áldozatvédelmet veszi górcső alá. A prevenció különösen az idősek szempontjából fontos, hiszen ők gyakran válnak áldozattá.
Az első rendezvény Sikó Ildikó és Danielisz Béla projektvezetők bemutatkozásával és egy kérdőív kiosztásával kezdődött. Majd Takács Péter klinikai szakpszichológus, egyetemi oktató előadását hallgathatták meg az érdeklődők, aki több évtizeden át dolgozott az Újpalotai Családsegítő Szolgálatnál. A szakember kitért arra, hogy az öregedéssel járó fizikai, szellemi hanyatlás sebezhetővé, kiszolgáltatottá teheti az időseket. Az egyedüllét, a magány és az izoláció belső konfliktust okozhat, de a boldog, örömteli öregkor nem illúzió, ha időben felkészülünk rá.

Nem kell feltétlenül a múltba merengeni, az egészségen aggódni, hiszen az elfogadás és a tenni akarás ösztönzése sok konfliktustól megkímélheti a nyugdíjasokat.
A májusi rendezvényen dr. Hegedűs Judit külön kiemelte, milyen módszerekkel próbálkoznak a leggyakrabban a bűnözők. Szóba került az „unokás” csalás, a mesés nyeremények ígérete, valamint a kihagyhatatlan vásárlási ajánlatokkal való megtévesztés is.
Az előadó azt is nyomatékosította, hogy egyre jobban terjed az az elkövetési mód, hogy a bűnözők valamely közműcég szakembereinek adják ki magukat, és így jutnak be az áldozatok otthonaiba. Nyilvánvaló, hogy az ilyen trükkök ellen a legnehezebb védekezni, hiszen a támadás éppen onnan érkezik, ahonnan az idősek nem is számítanak rá.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Hegedűs Judit május 9-én a Kontyfa Utcai Időseket Segítő Szolgálathoz is ellátogatott, ahol az áldozattá válás megelőzéséről és a bűnmegelőzési taktikákról tartott felvilágosítást az érdeklődőknek.