Menu

Illegális hulladéklerakókat értek tetten és a hulladékgazdálkodási szabályok megsértése miatt ideiglenesen bezárattak egy pékséget a kerületben

2017.05.18.

A XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal Rendészeti Osztályának térfigyelő szolgálatot teljesítő munkatársai 2017. május 15-én délután néhány óra eltéréssel három ízben is észlelték, hogy ismeretlen személyek a Pázmány Péter u. 1. számnál – a lomtalanítási időszakot figyelmen kívül hagyva – egy tehergépjárműről illegális módon hulladékot tesznek le a közterületre.

A térfigyelő kollégák azonnal értesítették a járőröket, de röviddel a kiérkezésük előtt az első két alkalommal az elkövetők elhagyták a helyszínt. A meglévő képanyagon szereplő forgalmi rendszám alapján a hulladékgazdálkodási szabályok megsértése miatt hivatalunk közigazgatási eljárást kezdeményezett ismeretlen személlyel szemben.

Figyelemmel a történtekre, járőreink az elkövetés helyszínétől nem messze folyamatosan járőröztek, hogy szükség esetén gyorsan tetten érjék az elkövetőket. A korábban is észlelt gépjármű harmadszor is megjelent a helyszínen, a járőröző felügyelők pedig pár perccel később a helyszínen tetten érték az elkövetőket, akik az egyértelmű bizonyítékok ellenére sem ismerték el a jogsértést, ezért a rendőrség munkatársait is a helyszínre hívtuk.

Az igazoltatás során jegyzőkönyvet vettek fel az intézkedő felügyelők, valamint lopás vétségének alapos gyanúja miatt mindhárom esetben büntető feljelentést tettek a BRFK XV. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán.

Önkormányzatunk vezetése – a lakosság részéről érkező jogos panaszok és bejelentések orvoslása érdekében – minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik felszámolni, de legalábbis minimálisra csökkenteni az illegális hulladéklerakást a XV. kerületben. Ennek érdekében 2016. április 1-től kibővítettük a közterület-felügyelet létszámát, amely 24 órás szolgálatot teljesít.

Az illegális hulladék közterületről történő elszállítása évi mintegy 40 millió forintjába kerül a kerület Önkormányzatának. A minél hatékonyabb eredmény érdekében a városüzemeltetési főosztály, a Répszolg Kft., a közterület-felügyelet és a hatósági főosztály szakemberei, továbbá a társ­hatóságok, azaz a rendőrség, a polgárőrség, a mezőőrség és a kormányhivatal összehangot munkát végez.

A tavaly őszi akciónk eredménye bizonyítja, hogy némi javulás már érzékelhető a köztisztaság területén, csökkent a szemétlerakás, azonban van még tennivalónk. Április közepén kerületszemlén vettünk részt társszervezeteink szakembe­rei­vel, és felmértük az illegálisan lerakott szemét mennyiségét. A legfertőzöttebb területek közé tartozik többek között a Mogyoród útjánál, az M3-s autópálya – Városkapu utca, a Külső Fóti útnál levő gazdasági utak bejáratai, a Kozák térnél az M3-as autópálya mindkét oldala.

A közeljövőben újabb koncentrált akciót készítünk elő és új eszközöket is bevetünk, a hatósági ellenőrzéseket pedig szigorítjuk. Mobilkamera rögzíti majd az elkövetőt, ennek a felvétele alapján a közterület-felügyelet tudja értesíteni a rend­őrséget, így a tettenérés még eredményesebb lesz.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan ellenőrizzük, hogy a kerületünkben működő vállalkozások hulladékszállítási szerződése összhangban áll-e az általuk megtermelt hulladék mennyiségével. Tavaly negyven ilyen célellenőrzést végeztünk, jelenleg is folyamatban van két eljárás. Tapasztalatunk szerint a rendszeres ellenőrzésnek visszatartó ereje van, hiszen az üzlet ideiglenes bezárása a tét: legutóbb 2017. május 15-én jegyzői határozat alapján ideiglenesen bezárattunk egy pékséget, mert nem rendelkeztek a megfelelő szerződéssel.

A közterület-felügyelet részéről tavaly negyvenöt, idén eddig összesen húsz esetben történt tettenérés köztisztasági szabálysértés, vagy hulladék-gazdálkodási szabályok megsértése miatt, valamint 10 esetben kezdeményeztek a felügyelők eljárást a térfigyelő kamerák felvételei alapján.

Az illegális szemétlerakás ugyanakkor sajnálatos módon gyakoribb és súlyosabb gond, annál is inkább, mert sokszor a belső kerületekből is nálunk landol a hulladék. Önkormányzatunk megítélése szerint ugyanakkor az évi kétszeri lomtalanítás is sokat segítene a probléma enyhítésén, ezért gyakoribb lomtalanítást szorgalmazunk a Fővárosnál. Mindemellett a Károlyi Sándor utcai fővárosi hulladék­udvarban a kerületi lakosok – lakcímkártya és szemétdíj befizetését igazoló dokumentumok bemutatásával – korlátozott mennyiségben ingyen adhatják le a feleslegessé vált hulladékot.

A kerület lakosságának ezúton is köszönjük az eddigi észrevételeket, továbbra is számítunk az Önök együttműködésére: arra kérjük a XV. kerületben élőket, hogy haladéktalanul jelezzék, ha illegális szemétlerakással találkoznak.

Budapest, 2017. május 17.

dr. Lamperth Mónika
jegyző

KUU-603_03-Takart

Fotó: Közterület Felügyelet

KUU-603_04-Takart

Fotó: Közterület Felügyelet