Menu

Dr. Lamperth Mónika/Fotó: XV Média, Vargosz

Mobilkamerával a szemetelők ellen

2017.05.09.

A helyi önkormányzat és társszervezetei folyamatosan próbálják megakadályozni az illegális szemétlerakást a kerületben.

Több kezdeményezés is volt a környezetünk megóvására. Dr. Lamperth Mónika jegyzővel többek között arról beszélgettünk, hogy bár javuló tendencia tapasztalható, de még mindig sok az illegális szemét.

– Mennyi pénzt költ egy évben az önkormányzat az illegális szemét felszámolására?
– Az erre fordított forrás évi 40 millió forint. A munkában együttműködnek a városüzemeltetési főosztály, a Répszolg Kft., a közterület-felügyelet és a hatósági főosztály szakemberei. Ezenkívül a társ­hatóságok, a rendőrség, a polgárőrség, a mezőőrség, a kormányhivatal, és a kerületi lakosság is segíti a munkánkat.
– Hogyan próbálják visszaszorítani az illegális lerakást?

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A tavaly őszi akciónk eredménye bizonyítja, hogy némi javulás érzékelhető a köztisztaság területén, csökkent a szemétlerakás, azonban a lakosság továbbra sem elégedett. Április közepén kerületszemlén vettünk részt társszervezeteink szakembe­rei­vel, és felmértük az illegálisan lerakott szemét mennyiségét. A legfertőzöttebb területek közé tartozik többek között a Mogyoród útjánál, az M3-s autópálya – Városkapu utca, Külső Fóti útnál levő gazdasági utak bejáratai, a Kozák térnél az M3-as autópálya mindkét oldala. A lakosság részéről sok bejelentés érkezik, és továbbra is várjuk, hogy jelezzék felénk, ha illegális szemétlerakást látnak.
– Hogyan kívánják megakadályozni az illegális lerakóhelyek számának gyarapodását?
– Újabb koncentrált akciót készítünk elő közösen a társszervezetekkel, és új eszközöket is bevetünk, a hatósági ellenőrzéseket szigorítjuk. Mobilkamera rögzíti majd az elkövetőt, és ennek a képe alapján a közterület-felügyelet tudja értesíteni a rend­őrséget, így a tettenérés eredményesebb lesz.
– Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a vállalkozások hulladékszállítási szerződése összhangban áll-e a megtermelt hulladékkal. Tavaly negyven ilyen célellenőrzést végeztünk, jelenleg is folyamatban van két eljárás. Tapasztalatunk szerint visszatartó ereje van ennek, hiszen az üzlet ideiglenes bezárása a tét.
– A közterület-felügyelet tavaly negyvenöt alkalommal intézkedett a köztisztasággal kapcsolatosan. Természetesen sokkal több az illegális szemétlerakás, hiszen a belső kerületekből is sokszor nálunk landol a hulladék, ezért lesz nagy jelentősége a mobilkamerának.
– Ezenkívül megítélésünk szerint az évi kétszeri lomtalanítás sokat segítene, amit kezdeményezünk a fővárosnál. Mindemellett a városrészben lévő, Károlyi Sándor utcai fővárosi hulladék­udvarban a kerületiek – lakcímkártya és szemétdíj befizetését igazoló dokumentumok bemutatásával – korlátozott mennyiségben ingyen adhatnak le hulladékot.