Menu

Április 22.: a Föld Napja

2017.04.20.

Közel öt évtizede, 1969-ben John McConnell vetette fel a Föld Napja ötletét egy UNESCO- konferencián San Franciscóban, majd egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes ezen az áprilisi napon mozgalmat indított a Föld védelme, a környezettudatos gondolkodás jegyében. Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére 2009-ben az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.

A Föld Napját 175 országban környezet-és természetvédelmi akciókkal, sokszínű közösségi programokkal ünneplik szerte a világon. Hazánk 1990-ben csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez. A XV. kerület Önkormányzata Gazdasági programunkkal összhangban kiemelt figyelmet fordít a közterületek tisztaságára. Különösen fontosnak tartjuk, hogy ezen a megkülönböztetett napon hangsúlyosan felhívjuk a kerületünkben élők figyelmét lakóhelyünk tisztaságának, a zöldterületek ápolásának és közterületeink védelmének fontosságára.

Idén a szokatlanul hideg és csapadékos, meglehetősen zord időjárás miatt sajnos elmaradtak a Föld Napja alkalmából Önkormányzatunk által szervezett szabadtéri programjaink. Ennek ellenére Önkormányzatunk – ahogyan eddig, úgy a jövőben is – felelőssége tudatában következetesen kíván tenni a kerület környezetének védelméért.

A rendelkezésünkre álló források függvényében folyamatosan dolgozunk a közterületek tisztasága, az illegális szemétlerakás megszüntetése, a zöldfelületek gondozása érdekében.

  • Évi 20 millió forint értékben minden esztendőben új fasorokat telepítünk a kerületben. Előző évben az Eötvös utcában és az Arany János utcában ültettünk új facsemetéket, idén a Wysoczki utca és a Beller Imre utca mindkét oldalának zöldsávja újul meg.
  • Évente 5-600 új fát ültetünk el kerületszerte, elsősorban a foghíjas fasorok fapótlása a fő cél, valamint a lakóutcák mentén, közparkokban kerülnek új fák elültetésre.
  • Minden tavasszal mintegy 18 ezer egynyári növényt ültetünk, illetve 530 tő cserepes muskátli kerül ki az oszlopokra. Kiemelt gondozású parkokat létesítünk, legutóbb a Széchenyi téren a templom előtti terület parkosítását végeztük.
  • Közösségi kerteket hoztunk létre a kevésbé használt zöldterületeken.
  • Pár évvel ezelőtt komposztálási programot vezettünk be, amelynek keretében a lakók pályázat útján 500 literes komposztáló edényeket igényelhetnek.
  • Minden évben – a rendelkezésre álló forrás mértékéig – pályázat útján igényelhető edényeket biztosítunk a csapadékvíz gyűjtésére, tárolására a lakosság számára.
  • Az évenkénti októberi tisztasági hónap keretében ingyen zsákot biztosítunk a lakosság részére a zöldhulladék összegyűjtése céljából, lakóingatlanonként 5-7, közterületre kihelyezett zsák ingyenes elszállítása mellett.
  • A napi rendszeres takarításon túl tisztasági akciókat hirdetünk a RÉPSZOLG Kft., a Palota 15 Kft. és a Polgármesteri Hivatal szervezésében.
  • A kerület területéről éves szinten 2000 tonna illegálisan lerakott hulladékot gyűjtünk össze és szállítunk el a RÉPSZOLG Kft. bevonásával.
  • Az FKF Zrt.-vel közösen út- és járdatakarítási programokat szervezünk.
  • Rendszeresen szervezünk ismeretterjesztő programokat, vetélkedőket intézményeinkben a környezettudatos szemlélet kialakítása érdekében.
  • Folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a Szemléletformáló és Újrahasznosítási Központ szolgáltatásairól, szorgalmazzuk azok igénybevételét.
  • Rendszeresen felhívjuk a lakosság figyelmét a lakóingatlanok előtti járdaszakaszok, zöldsávok tisztántartásának kötelezettségére.
  • A Rendészeti Osztályunk rendszeresen eljár a roncsautók, elhagyott, rendszám nélküli autók közterületről való elszállítása, a gépjárművek zöldfelületen való parkolása esetén annak szankcionálása érdekében.

A Föld, így hazánk és szűkebb pátriánk, városunk és kerületünk védelme valamennyiünk közös felelőssége és kötelessége. Mindannyian felelősek vagyunk otthonunk, házunk és utcánk, legszűkebb környezetünk tisztaságáért és védelméért, környezetünk állapotának megóvásáért. Az Önkormányzat nevében továbbra is számítanunk Rákospalota, Pestújhely és Újpalota lakóinak felelősségérzetére és együttműködésére: családjaink, gyermekeink és az utánunk következő generációk minél jobb életminőségének megalapozása érdekében.

Régóta érvényes a sokunk által jól ismert mondás, miszerint mi csak kölcsönkaptuk a Földet gyermekeinktől és unokáinktól. Ahogyan a dalai láma fogalmazott: Mindannyian csak turisták vagyunk ezen a bolygón. Senki nem él itt örökké, legfeljebb egy évszázadot maradhatunk. Így aztán, amíg itt vagyunk, jobb, ha megpróbálunk értelmesen, hasznosan élni, jó szándékkal lenni egymás iránt. Erre a kis időre legalább viseljük jól magunkat.”