Menu

A háziállat nem ajándék, hanem családtag

2017.03.27.

A XV. Kerületért Állatvédő Egyesület közreműködésével tavaly 231 elkóborolt kutya, macska jutott haza és 39 kisállat lelt új családra.

A két éve alakult civil szervezet alapítóival, Petrovszki Krisztinával és Kisvári Ildikóval beszélgetett az ÉLETképek.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Nemrégiben mérgezett ételt találtak egy újpalotai kutyafuttatónál, ez gyakori jelenség?

Petrovszki Krisztia: A kerületben nemcsak a felelős állattartással van baj, hanem a kultúrával is. Előfordul, hogy kidobják a hetedikről a szemetet, a romlott ételt. Ez ugyanolyan veszélyes az állatokra, mint a mérgezett vagy szögekkel átszúrt hús. A megoldás, hogy a gazdik megtanítják a kedvenceiket az élelemmegtagadásra – ne szedjenek fel a földről semmit.

Ez a lakótelepi kutyáknál és a kertes házakban élőknél ugyanolyan fontos, mert a házaknál meg átdobhatják a kerítésen a mérget. Ezért is javaslom a kutyaiskolát, ott tudnak segíteni az élelemmegtagadás tanításában.

– Közeleg a húsvét és a gyerekek elkezdenek könyörögni a kisnyuszikért. Mit javasolnak a szülőknek?

Kisvári Ildikó: Az állatoknak az összes nagy ünnep tragédia. A felelős állattartók nem vesznek ajándékba állatot. Csak akkor vállaljuk, ha nem ajándékot akarunk, hanem egy új családtagot hosszú távra. Ha ezt végiggondolta, és rászánta magát egy család, akkor fontos tudni, hogy az állatkereskedésekben csak nyolchetes kortól árusíthatnak nyulat. Vásárlás előtt kérjék el a származási lapját is, és ellenőrizzék, hogy mennyi idős az állat. Nyolchetes kor alatt semmiféleképpen nem szabad elhozni. További részletek az xvmedia.hu oldalon olvashatók.