Menu

A kerület három pontján ünnepeltek március idusán

2017.03.16.

Március tizenötödike – immár 169 éve – nekünk, magyaroknak nemcsak a tavasz kezdetét jelenti, hanem 1848-as márciusi eseményekről való megemlékezést.

A XV. kerületben is emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra a városrész három pontján, a rendezvénysorozat az érdemérem díjátadással zárult.

Sorsfordító összefogás

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Pestújhelyi Ereklyés Országzászlónál március 15-én reggel hazafias dallamokkal kezdődött az ünneplés. A Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület nevében Szegedi György, az önkormányzat nevében Németh Angéla alpolgármester mondott beszédet az ünnep alkalmából.

Ünnepi beszéd és tánc a Kossuth-szobornál

_IMG_9172

Dr. Pintér Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

A Széchenyi téri Kossuth-szobornál a néptáncé volt a főszerep. A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes műsora előtt dr. Pintér Gábor alpolgármester többek között a forradalom vezetőinek szerepéről is beszélt.

Újpalotaiak Rákospalotáért

Fotó: XV Média, Vargosz

Hajdu László/Fotó: XV Média, Vargosz

Idén is megszervezte az Együtt Újpalotáért Kulturális és Szociális Érdekképviseleti Egyesület  több kerületi civil szervezet támogatásával a civilek március 15-i megemlékezését a Széchenyi téri Batthyány-emlékmécsesnél. Az ünnepségen Valló Péter, az egyesület elnöke és Hajdu László polgármester mondott beszédet.

Elismerést érdemeltek

A 2010-ben alapított Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem Díj annak a személynek adományozható, aki kerületi lakosként, vagy a kerületben tevékenykedőként a városrész fejlődése, a közjó előmozdítása érdekében példamutató és szakmailag kimagasló tevékenységet fejtett ki.

A „Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem Díjat” idén

  • az egészségügy területén végzett tevékenységéért Starkné dr. Érseki Ildikó gyermekgyógyász szakorvos és Szemán Éva az Egészségügyi Intézmény szakdolgozói igazgatója kapták. Idén érdemérem díjat kapott:
  • a szociális és családvédelem területén végzett tevékenységéért Kató Lászlóné, az Arany János utcai Idősek Klubja vezetője és Nagy Bernadett, az Újpalotai Családsegítő Szolgálat adósságkezelési tanácsadója vehették át.
  • a nevelés-oktatás területén végzett tevékenységéért Hajas Lászlóné óvodavezető és Szabó Gábor szobrász vehették át.
  • a művelődés területén végzett tevékenységéért B. Tóth Klára festőművész, restaurátor és Kukely Júlia operaénekes kapták.
  • a közigazgatás területén végzett tevékenységéért Reiszné Naszádi Magdolna, a Polgármesteri Hivatal Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztályának vezetője kapta.
  • a közösségek területén végzett tevékenységéért dr. Gergó Lajos, a Rákospalota MÁV-telepi Jézus Szíve Plébánia világi vezetője vehette át.

További részletek az xvmedia.hu oldalon olvashatók.