Menu

Az újévben is életeket mentett az ajándék szén-monoxid-érzékelő

2017.01.24.

Újabb két ember köszönheti testi épségét és talán életét is a katasztrófavédelem tavaly februári játékában nyert szén-monoxid-érzékelőnek. Az előző évben egy hódmezővásárhelyi család, a napokban pedig, Wild Gergő számolt be arról, hogyan segített megelőzni a mérgezést az időben jelző riasztó.

Wild Gergő, aki az egyik nyertese volt a katasztrófavédelem hivatalos Facebook-profilján tavaly lebonyolított játéknak, a napokban ugyanitt, a szervezet hivatalos közösségi oldalán számolt be történetéről. Mivel otthonában nincs nyílt égésterű készülék, a megnyert érzékelőt barátnője családjának ajándékozta, amely Somogy megye egyik kistelepülésén él és fatüzelésű kályhával fűt. „Az elmúlt héten barátnőm négyéves testvére, illetve édesanyja volt otthon, amikor az édesanya fáradtságot és enyhe rosszullétet tapasztalt. Ledőlt pihenni, amiben a szén-monoxid-érzékelő éktelen visítása zavarta meg. Egyből tudta, mi a helyzet: mindketten elhagyták a lakást, majd kis idő elteltével átszellőztették az egész épületet. Mint utóbb kiderült, az időjárás miatt átnedvesedett fával fűtöttek be, és ennek tökéletlen égése, illetve a még hideg kémény nem tökéletes füstelvezetése okozhatta a magas gázkoncentrációt a lakásban” – hangzik a beszámoló. A történetet azzal zárta, hogy szerinte egyértelműen a helyesen működő szén-monoxid-érzékelőnek köszönhető, hogy nem történt tragédia a családban.

Korábban, még tavaly novemberben, másik öt ember életét mentette meg az ugyanezen játékban nyert érzékelő – akkor egy hódmezővásárhelyi családnál szólalt meg időben a készülék. A Kalap utca egyik családi házát három felnőtt, valamint két gyermek hagyta el a jelzés nyomán. A város hivatásos tűzoltói és a gázszolgáltató szakemberei által elvégzett mérésekből kiderült: a nyílt égésterű gázkészülékhez csatlakozó vezetékből szivárgott a gáz, így ha nem is szén-monoxid miatt, de helyesen riasztott a beszerelt készülék. Az egész család sérülés nélkül vészelte át az esetet. Angyal Afrodité akkor szintén a katasztrófavédelem Facebook-oldalán mondott köszönetet egész családja nevében. Mint írta, ha nincs a nyereményjáték, akkor ma már az öt ember nem élne.

Mindkét eset jól mutatja, mennyire fontos a megbízható szén-monoxid érzékelők használata minden olyan helyiségben, ahol gázüzemű tüzelő-fűtőberendezés működik. A választásban az alábbi cikk is segíthet:

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=4597