Menu

Lakossági tájékoztató a hó és síkosságmentesítési feladatokról

2017.01.20.

A jelenlegi igen kellemetlen, rendkívüli téli időjárásra tekintettel tájékoztatom a Tisztelt lakosságot arról, hogy kerületünkben a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő, illetve a tömegközlekedést érintő közutak kivételével a közterületi hó és síkosságmentesítési feladatokat a A RÉPSZOLG Környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási Kft. látja el.

A hóesés következtében a kft. eddigi  hóletakarítási és síkosságmentesítési feladatai január 06-07-ére estek. Ezt követően január 12-18-a közötti időszakban a szükséges síkosságmentesítési feladatokat látták el, melyek során 31 700 m² gépi és ugyanilyen nagyságrendű kézi járda, továbbá 281 370 m²  gépi közúti hóeltakarítás történt.  A folyamatos síkosságmentesítés során 198 000 m² közúti területen összesen 33,5 tonna zeokal és 10,5 m³ homok került kiszórásra. A Kft. az eddigi hó és síkosságmentesítési feladataira 1272 munkaórát fordított. Ezt a tevékenységét a társaság az időjárási viszonyoknak megfelelően, ahhoz igazodva a továbbiakban is biztosítja.

Tájékoztatom a tisztelt lakosságot, hogy az ingatlantulajdonos/használó kötelessége gondoskodni az ingatlanok előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), a járdaszakasz melletti nyílt árok tisztán tartásáról, ide értve a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést is.  (Ezt a követelményt a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről szóló 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet és a helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól alkotott 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet tartalmazza.)

Fenti kötelezettség elmulasztásából eredő mindennemű felelősség a tulajdonost, használót terheli.

Az úttest kivételével, síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 41/2015. (XI.30.) helyi önkormányzati rendeletünk 6. § d) pontja szerint, aki a közterületen lévő növényzetet (fák, cserjék, virágok, gyep) és a zöldfelületek egyéb elemeit, tartozékait, felszerelési tárgyait bármilyen módon szakszerűtlenül kezeli, gondatlanul megrongálja, károsítja vagy elpusztítja, a közösségi együttélés alapvető szabályait megsérti és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Az esetleges balesetek és csapadékvíz okozta károk megelőzése érdekében kérem, hogy az ingatlan előtti terület síkosságmentesítéséről és tisztántartásáról az előírásoknak megfelelően gondoskodni szíveskedjenek.

Városüzemeltetési Osztály