Menu

Kihűlés elleni intézkedés

2017.01.06.

Az alábbiakban tájékoztatni kívánom a kerület lakosságát és a sajtó nyilvánosságát arról, hogy a rendkívüli hideg idő beálltával a megszokott utcai szociális munkán túl milyen intézkedéseket teszünk az esetleges kihűlések megelőzése érdekében a XV. kerületben:

– Folyamatosan figyeljük az előrejelzést: a jelenlegi információk szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat az extrém hideg miatt kiadta a 1-es (Pest megye, –15 foknál hidegebb), illetve a 2-es fokozatú (-20 foknál hidegebb) figyelmeztető előrejelzést.

– Folyamatos kapcsolatban vagyunk a Menhely Alapítvány által üzemeltetett és a nap 24 órájában elérhető Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálattal, így munkatársaink folyamatosan tudják, hogy melyik éjjeli menedékhelyen van szabad férőhely, ahova el tudjuk szállítani az utcán élő személyeket. Tudomásunk szerint Budapesten jelenleg elegendő férőhelyet tudnak biztosítani a rászorulók számára.

– Az utcai szociális munkások munkanapokon este 22 óráig elérhetőek, felkeresik az utcán tartózkodókat és tájékoztatják őket a hideg idő veszélyeire, egyúttal felajánlják számukra az éjszakai szálláslehetőségeket.

– Mivel az éjjeli menedékhelyek többsége munkanapokon csak 18 órától elérhető (hétvégén korábban nyitnak), ezért a Kontyfa utcai Nappali Melegedő nyitva tartását ehhez igazítva munkanapokon ideiglenesen 18 óráig meghosszabbítjuk.

– A Nappali Melegedő hétvégén is elérhető, 10-16 óra között tart nyitva.

– Kiemelt figyelmet fordítunk a szénhidrát- és folyadékpótlásra.

– Folyamatosan biztosítjuk a hajléktalanok által igényelt eszközöket (pl. takaró, fólia).

– Jelenleg a XV. kerületben regisztrált hajléktalanok száma 71 fő, a becsült létszám kb. 100 fő.

Az utcán élő hajléktalanok felkeresése, a megfelelő szállásról való tájékoztatás és a segítségnyújtás folyamatos, amennyiben valaki mégsem szeretne az utcáról fedett helyre menni éjszaka, akkor a munkatársak megkérik, hogy tegyen írásban nyilatkozatot, hogy nem fogadja el a felajánlott segítséget.

Még egy fontos intézkedésről szeretnék beszámolni: a Család- és Gyermekjóléti Központ folyamatosan fogadja azon családok, idősek esetében a jelzést, akik a saját lakásukban kerülnek veszélyhelyzetbe azért, mert nem tudnak fűteni.

Probléma, illetve krízishelyzet esetén kérem, forduljanak bizalommal Gráczer Irma asszonyhoz, a XV. kerületi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjéhez a +36 1 306 3184-es vagy a +36 1 307 6263-as telefonszámon, illetve az igazgato@eszixv.hu e-mail címen.

Az Utcai Gondozó Szolgálat munkatársainak (0-24 órában) elérhetőségei: 0630/231-5954,  0630/355-5430,  0630/461-3388.

Tisztelettel:

Hajdu László
a XV. kerület polgármestere