Menu

Tájékoztató a 2014. évi önkormányzati választásokkal kapcsolatos állampolgári tudnivalókról

2014.08.08.

Magyarország köztársasági elnöke kitűzte a 2014. évi helyi önkormányzati képviselő és polgármesterek általános választásának időpontját. A szavazás napja: 2014. október 12.

Választójog

Magyarország Alaptörvénye alapján minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen (ez az úgynevezett aktív választójog). Részt vehetnek a választásban a magyarországi lakóhellyel rendelkező, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyek is.

A passzív választójog (azaz a választhatóság joga) a magyar állampolgárokat és a magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárokat illeti meg.

Nincs választójoga annak, akit a bíróság a választójogból kizárt bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt, vagy kiskorú.

Külföldön élő (magyarországi lakcím nélküli) magyar állampolgár nem szavazhat, mivel nincs magyarországi lakcíme.


Szavazás átjelentkezéssel

Az önkormányzati választásokon az a választópolgár nyújthat be átjelentkezési kérelmet, akinek a választás kitűzését megelőzően legalább harminc nappal, tehát legkésőbb 2014. június 23-án létesített tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig 2014. október 12-ig tart.

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek a választás kitűzését követően, legkésőbb a szavazást megelőző második napon 16.00 óráig, azaz 2014. október 10-én (pénteken) 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához. Az átjelentkezésre irányuló kérelmet a külön jogszabályban meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani, amely tartalmazza a választópolgár nevét, születési nevét, születési helyét, anyja nevét, személyi azonosítóját, valamint tartózkodási helyének címét, ami szerint szavazni kíván. A nyomtatvány elérhető a Nemzeti Választási Iroda honlapján elektronikus formában, valamint a Bp. XV. ker. Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán papír alapon.

Az átjelentkezési kérelem legkésőbb a szavazást megelőző második napon 16. 00 óráig, azaz 2014. október 10-én (pénteken) 16.00 óráig vonható vissza.

A helyi választási iroda vezetője a kérelem alapján a választópolgárt törli a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékéből, egyidejűleg felveszi a tartózkodási helye szerinti szavazókör névjegyzékébe.

A hatályos jogszabályok alapján az átjelentkező választópolgár, arra a képviselő-jelöltre, szavazhat, amely egyéni választókör szavazókörébe tartozik tartózkodási helye szerint.

Ha a választópolgár legkésőbb 2014. október 10-én tartózkodási helyét megszünteti, vissza kell venni a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe.
 

A választópolgárok értesítése

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2014. augusztus 15-én a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről 2014. augusztus 25-ig.

Az értesítő a választópolgár nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, melyik szavazókörben gyakorolhatja választójogát. Az a választópolgár, aki nem kapja meg az értesítőt a fenti határidőig, vagy elveszíti azt, érdeklődjön a Polgármesteri Hivatalban a Helyi Választási Irodán (Bp. XV. Bocskai u. 1-3., Ügyfélszolgálat).

A szavazóköri névjegyzék a kitűzés napjától 2014. október 27-ig tekinthető meg az Ügyfélszolgálati Irodán hivatali munkaidőben. Ezen időszak alatt lehet személyesen, vagy írásban kérelmet benyújtani a névjegyzékből való kihagyás, törlés, illetve névjegyzékbe felvétel miatt a választási iroda vezetőjéhez.

A névjegyzékkel kapcsolatos kérdések a 305-3121 vagy 305-3268 telefonszámon tehetők fel.


Ajánlások gyűjtése

Nem szükséges az adott településen lakóhellyel rendelkezni a jelöltté váláshoz, bármely választókerületben választható, ahol önkormányzati képviselővé, polgármesterré, főpolgármesterré jelölik.

A választópolgár ezen a választáson is ajánlóíveken ajánlhat jelöltet.

Az önkormányzati képviselő jelöltet, a polgármester-jelöltet, illetve a főpolgármester-jelöltet 2014. szeptember 8-án 16.00 óráig lehet ajánlani az erre a célra rendszeresített ajánlóíven.

Az ajánlóívek sorszámozottak, a Választási Iroda hitelesítő bélyegzőjével ellátottak. Csak hitelesített ajánlóívvel lehet ajánlást gyűjteni. Az ajánlóíven az ajánlást gyűjtő személy is feltűnteti nevét és aláírását.

A jelölt ajánlására az a választópolgár jogosult, aki a választókerületben választójoggal rendelkezik.

Az ajánlóívre fel kell vezetni az ajánló választópolgár családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját, anyja nevét. Az ajánlóívet a választópolgár saját kezűleg írja alá.

A választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat. Az ajánlás nem vonható vissza.

A törvényi rendelkezések alapján nem lehet ajánlást gyűjteni:

  • az ajánlást gyűjtő munkahelyén munkaidejében,
  • az ajánló munkahelyén munkaidejében,
  • az ajánlást gyűjtő munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben,
  • az ajánló munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben,
  • a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyba lévő személytől a szolgálati helyén vagy szolgálati feladatainak teljesítése közben,
  • tömegközlekedési eszközön, (helyi, távolsági/vonat, autóbusz, hajó/ stb.)
  • állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségében,
  • felsőoktatási és köznevelési intézményben,
  • egészségügyi szolgáltató helyiségében.

További fontos szabály, hogy az ajánlásért nem kérhető és nem adható előny.

A fenti szabályok megsértésével gyűjtött ajánlás érvénytelen.

A Választási Irodába vissza nem vitt ajánlóívek után bírság kiszabásáról rendelkezik a jogszabály, a bírság összege minden – határidőben be nem nyújtott – ajánlóív után 10.000. forint. A legkésőbb a határidő elteltét követő napon 16.00 óráig benyújtott, ajánlást nem tartalmazó ajánlóív után nem szabható ki bírság.

Az önkormányzati képviselők választása során a jelöltek, jelölő szervezetek nem részesülnek kampánycélú költségvetési támogatásban.
 

A szavazás

Szavazni a szavazás napján 2014. október 12-én 06.00 órától 19.00 óráig, kizárólag személyesen lehet.

Szavazni a következő érvényes igazolvány(ok) bemutatásával lehet:

  • lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvány (azaz a régi típusú személyi igazolvány);
  • személyazonosító igazolvány (kártya formátumú) és mellette a lakcímigazolvány (lakcímkártya), vagy
  • útlevél és mellette a lakcímigazolvány (lakcímkártya), vagy
  • 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély (kártya formátumú) és mellette a lakcímigazolvány (lakcímkártya).

Lejárt érvényességű okmánnyal a személyazonosságot igazolni nem lehet. A választójog gyakorlása érdekében fontos, hogy a szavazás előtt vizsgálják meg okmányaik érvényességét, és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok beszerzéséről.

Az „Értesítőt” a szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése és felgyorsítása érdekében célszerű felmutatni.

A választópolgár egy jelöltre szavazhat érvényesen. A választópolgár – valamint a törvényben megengedett segítője – a választójoga gyakorlásához szükséges ideig tartózkodhat a szavazóhelyiségben.

A szavazatszámláló bizottság visszautasítja azt a választópolgárt, aki

  1. nem tudja személyazonosságát és lakcímét igazolni,
  2. nem szerepel a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben,
  3. már szavazott,
  4. megtagadja a szavazólap átvételének a névjegyzék aláírásával történő igazolását.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet, a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal.

A szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja. Azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak, majd a szavazás véget ér.


Fontos változások!

A helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket az idei évtől kezdve a korábbi négy év helyett már öt évre választjuk.

A Kerületben 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás képviselői mandátum osztható ki.

Az egyéni választókerületek (EVK) határainak módosítása, illetve a szavazókörök felülvizsgálata következtében egyes szavazóköri helyiségek címe megváltozott, ezért fontos az „Értesítőtfigyelmesen elolvasni, és célszerű a szavazáskor is magunknál tartani. A korábbi 71 db szavazókör helyett most 70 db szavazókörben lehet majd szavazni.

Nemzetiségi önkormányzati szavazok leadására kijelölt 800. számú szavazókör Budapest XV., Széchenyi tér 13. szám alatti, Czabán Általános Iskolában kerül elhelyezésre.

Településszintű lakcímmel a 14. számú szavazókörben, szintén a Budapest XV. kerület, Széchenyi tér 13. szám alatti Czabán Általános Iskolában lehet szavazni.

Az októberben létrejövő fővárosi közgyűlés tagja lesz a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester, valamint kilenc tag, akik a fővárosi kompenzációs listáról kerülnek a testületbe.

Kerületben három szavazólapot (kerületi önkormányzat, kerületi polgármester, főpolgármester választása) kell majd kitölteni.

Budapest, 2014. augusztus 8.

 

Juhászné dr. Baráth Márta
Budapest Főváros XV. kerület
Helyi Választási Iroda vezetője