Menu

Tájékoztató a 2014. évi Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatos állampolgári tudnivalókról

2014.04.27.

Magyarország 2004. május 1-jén vált az Európai Unió tagjává, ennek következtében jogosult képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe. Az Európai Parlament 751 képviselői helyéből 21 fő rendelkezik magyarországi mandátummal.

A választójog

Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen, amennyiben választójoggal rendelkezik. Nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok az Európai Parlamenti választásokon nem szavazhatnak.

A szavazás napján a lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár belföldön átjelentkezéssel, külföldön a külképviseleten adhatja le szavazatát.

Az Európai Unió más tagállamának Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgára regisztráció után szavazhat a magyarországi listára. Legkésőbb 2014. május 9-ig kérhető az Európai Parlament képviselőinek választására történő névjegyzékbevétel a magyarországi lakóhely szerint illetékes helyi választási irodától.

A helyi választási irodák listája:

Magyar állampolgárként az Európai Unió más tagállamában élve a külföldi lakóhely szerinti állam jogszabályai szerint kérhető a felvétel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. Ebben az esetben – a tagállamtól kapott értesítés alapján – a Nemzeti Választási Iroda törli a kérelmezőt magyarországi névjegyzékből, amivel kizárja a kettős szavazás lehetőségét.

Azok a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok, akik  mozgásukban egészségi állapotuk (illetve fogyatékosságuk) miatt,   vagy fogvatartásuk miatt akadályozottak, igényelhetnek mozgóurnát.

Mozgóurnát a szavazást megelőző második napon 2014. május 23-án (pénteken) 16.00 óráig attól a helyi választási irodától, a szavazás napján 2014. május 25-én (vasárnap) 15 óráig pedig attól a szavazatszámláló bizottságtól lehet igényelni, ahol a választópolgár a névjegyzékben szerepel.

Fontos, hogy aki mozgóurnát kért, a szavazókörben „hagyományos módon” már nem szavazhat, kizárólag mozgóurnával.

A mozgóurna iránti igénylést benyújthatja személyesen a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, postai úton vagy online a  honlapon ügyfélkapuval, vagy anélkül is.

 

A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújthatók online a honlapon vagy a   honlapon keresztül, személyesen, illetve levélben. Formanyomtatványok letölthetők innen: .

 

A választópolgárok értesítése

Azt a választópolgárt, aki 2014. március 28-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatta a szavazóköri névjegyzékbe vételéről 2014. április 14-ig.

Az értesítő a választópolgár nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, melyik szavazókörben gyakorolhatja választójogát. Az a választópolgár, aki nem kapta meg az értesítőt a fenti határidőig, vagy elveszíti azt, érdeklődjön a Polgármesteri Hivatalban a Helyi Választási Irodán (Bp. XV. Bocskai u. 1-3.).

A szavazóköri névjegyzék az Ügyfélszolgálati Irodán tekinthető meg hivatali munkaidőben. Ezen időszak alatt lehet személyesen, vagy írásban kérelmet benyújtani a névjegyzékből való kihagyás, törlés, illetve névjegyzékbe felvétel miatt a választási iroda vezetőjéhez.

A névjegyzékkel kapcsolatos kérdések a 305-3121 vagy 305-3268 telefonszámon tehetők fel.

 

A szavazás

Szavazni a szavazás napján 2014. május 25-én 06.00 órától 19.00 óráig személyesen lehet. A külképviseleteken történő szavazási időpontokat (eltérés az időeltolódás miatt lehetséges) a következő lista tartalmazza: .

Az Európai Parlamenti választásokon egyéni jelöltekre nem, csak pártlistára lehet szavazni.

Szavazni a következő érvényes igazolvány(ok) bemutatásával lehet:

  • lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvány (azaz a régi típusú személyi igazolvány);
  • személyazonosító igazolvány (kártya formátumú) és mellette a lakcímigazolvány (lakcímkártya), vagy
  • útlevél és mellette a lakcímigazolvány (lakcímkártya), vagy
  • 2001. január 1-jét követően kiállított vezetői engedély (kártya formátumú) és mellette a lakcímigazolvány (lakcímkártya).

Lejárt érvényességű okmánnyal a személyazonosságot igazolni nem lehet. A választójog gyakorlása érdekében fontos, hogy a szavazás előtt vizsgálják meg okmányaik érvényességét, és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok beszerzéséről.

Az „Értesítőt” a szavazatszámláló bizottság munkájának megkönnyítése és felgyorsítása érdekében célszerű felmutatni.

A választópolgár egy listára szavazhat érvényesen. A választópolgár – valamint a törvényben megengedett segítője – a választójoga gyakorlásához szükséges ideig tartózkodhat a szavazóhelyiségben.

A szavazatszámláló bizottság visszautasítja azt a választópolgárt, aki

  1. nem tudja személyazonosságát és lakcímét igazolni,
  2. nem szerepel a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben,
  3. már szavazott,
  4. megtagadja a szavazólap átvételének a névjegyzék aláírásával történő igazolását.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő listára lehet, a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal. A szavazatszámláló bizottság elnöke 19 órakor a szavazóhelyiséget bezárja. Azok a választópolgárok, akik a szavazóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodnak, még szavazhatnak, majd a szavazás véget ér.
 

Helyi Választási Iroda