Menu

„Újpalota, Újpalota! – Telepből város” kiállítás

2014.03.13.

A XV. kerület 3 egymástól eltérő jellegű kerületrészből tevődik össze. Rákospalota és Pestújhely régi múlttal rendelkező, hajdan önálló települések kertvárosi jellegűek. Újpalota panelházas tömbjei hajdani szántóföldek, temető, családi házas részek felszámolásával a ’70-es évek épültek. Mára a népességcsökkenés ellenére közel 40.000-en lakják, ami kerület lakosságának fele.

Újpalota, Újpalota! Ez a felkiáltás Kolombusz Kristóf tengerészének híres „Föld, föld!” kiáltásához hasonlít, ami akkor hangzott el, amikor az óceánon átkelve megpillantották a szárazföldet. Az Újpalotára költözők jelentős részének óriási élmény volt az új, összkomfortos, távfűtéses, hideg-melegvizes lakásba költözés, hiszen belvárosi szobakonyhából, szanált területről érkeztek. Az elmúlt több, mint 40 év alatt a kezdeti pozitív lakótelepi élmény mára megkopott: A lakások rezsiköltsége a drága távfűtés következtében az egekbe emelkedett, a közterek, a közintézmények elhanyagoltak, általános a lakótelepen a rossz hangulat, a szociális válság elsősorban az itt élőket érinti. Ebből a helyzetből kellett kiindulni, amikor az újpalotai lakótelep rehabilitációjáról gondolkodott a XV. kerület.

A gondolatok mára valósággá váltak, a városrehabilitáció folyamatos az elmúlt években, s e mellett a további tervezés sem állt meg. Az eredményeket a tapasztalatokat és a további terveket mutatja be a kiállítás az Újpalotai Közösségi Házban (1157 Bp., Zsókavár u.15.). A kiállítás megnyitóját 2014. március 18-án, kedden 18.00 órától beszélgetés követi, melyre szeretettel hív minden érdeklődőt László Tamás, a XV. kerület polgármestere, országgyűlési képviselője.

Letölthető anyagok: