Menu

Szüreti Felvonulás és Mulatság Palotán

2013.09.21.

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, mely az 1730-as éveken virágzásnak indult Palota mellett folyó Szilas patakról kapta a nevét, 1997-ben alakult meg hivatalosan a helybeli fiatalokból, akik fontosnak tartották a helyi hagyományok továbbvitelét. A helyi hagyományokat őrző Együttes gyermek, ifjúsági, felnőtt és hagyományőrző csoportja közel 80 aktív táncosa minden ősszel feleleveníti a Rákospalotai szüreti hagyományokat, megmutatja és megismerteti a kerület lakóit a magyar néptánckultúrával Szüreti felvonulása alkalmával. Sikentáncz Szilveszter, az Együttes művészeti vezetője, néptáncpedagógus, Örök Aranysarkantyús táncos, a Néptáncművészet Ifjú Mestere, a Magyar Állami Népi Együttes egykori szólótáncosa elhívatottan viszi ki a rákospalotai utcákra a népviseletbe öltözött Együttessel a közelmúlt már szinte feledésbe merülő hagyományait, a szüreti hangulatot és mulatságot.

Az egész napot betöltő mulatság délben kezdődik meg, amikor a hagyományőrző ruhába öltözött fiatalok lovas kocsival, fiákerekkel végigjárják a régi rákospalotai „falut”, ahonnan összegyűjtik a lányokat, majd elviszik a konflisok a csikósokkal őket a Karácsony Benő parkba. Hagyományosan minden évben a Karácsony Benő parkban felállított színpadon, hagyományőrző műsorral veszi kezdetét a mulatság, melyben a legfiatalabb korosztálytól, a Szilas Aprók 5-8 éves gyerekeitől a felnőtt korosztályig vesznek részt a táncosok. A műsor közben a főcsikós elindul a főcsikóslányért és a bíróékért. Amikor kiértek a parkba ők is, a Szilas műsora után a csikósok külön erre az alakalomra betanult tánca következik, majd a hagyományőrző felvonulás végig Rákospalotán. A díszes menet végigvonul az Öregfalu utcáin, a Karácsony Benő parkból a Fő úton a Juhos utca felé, majd a Régifóti út, Cserba Elemér utca, Nagysándor utca, Rákosmező utca, fazekas sor, Aporháza utca, Mátyás utca, Szentmihályi út, Vécsey utca, Rákosmező utca, Régifóti út, Kossuth utca, Csobogós utca, Közvágóhíd utca, Szántóföld utca érintésével érkezik meg a Szántóföld utcai napközis tábor zöld területére, ahol a felvonulás véget ér. Itt veszi kezdetét a feldíszített termekben a szüreti bál, zenével tánccal, népi játékokkal.

A felvonulás és a szüreti mulatság évről évre egyre több résztvevőt, kíváncsi tekintetet vonz, nézze meg Ön is szeptember 21-én szombaton 12.00 órától!