Menu

Lángolj! – bemutató a KoMa Bázison

2013.05.19.

A KoMa Társulata új bemutatóra készül. A Bauer Sándor életét feldolgozó „Lángolj!” című darabot 2013. május 26-án, 20.00 órai kezdettel láthatja először a közönség a KoMa Bázison (1158 Budapest, Ady Endre u. 31-33.).

Jan Palach 1969. január 16-án, a prágai Vencel téren gyújtotta fel magát. Megdöbbentő cselekedete nagy hatást váltott ki Európában és a szocialista tömb országaiban, számos követőt találva magának. Tiltakozva  a szovjet megszállás ellen, Jan Palach példájára négy nappal később Bauer Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén ajánlotta fel lángoló testét a nemzetért. 1969. január 28-án a Rákospalotai Köztemetőben helyezték örök nyugalomra a hatalom által engedélyezett legszűkebb családi körben, hatósági készültség mellett.

Emlékét nemcsak a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság őrzi 2007 óta, nyughelyének védetté nyilvánításával, hanem a XV. kerület is megemlékezik hősiességéről, önfeláldozásáról évről-évre.

A KoMa Társulata által bemutatásra kerülő, Ivanyos Ambrus által írt alkotásról maga a szerző így nyilatkozik:

– „A darab történelmi tényeken és eseményeken alapszik, ettől függetlenül fikció. Egy elképzelt világ, egy elképzelt ember története. Munkám során törekedtem a történelmi hűségre, de nem dokumentarista jelleggel. Bauer Sándor élete és halála, valamint az őt körülvevő világ szolgált alapul, de a valóságtól való lehetséges eltérés a mondandó és a művészi szabadság okán előfordulhat. Ez nem dokumentum. Ez fikció. Egy olyan világról, melyben az élet értelme erősen megkérdőjeleződik. Ez a világ lehet, hogy elmúlt, vagy csak szeretnénk azt hinni. Hősökre ezért szükség van, ha ezen a világon egyáltalán van hősiesség. Ma létezik? Létezett egyáltalán? Lehet, hogy csak a mesékben. Ez is egy mese. Jó éjszakát!”

A darab rávilágít arra, hogy az emberek életét nem cselekedeteik, hanem az őket körülvevő események határozzák meg. A történet a Nemzeti Múzeum lépcsőjén történtekkel kezdődik és ér véget. Két nyomozó próbálja kideríteni az ügy hátterét és párhuzamosan mindent elhallgatni a nyilvánosság elől. Mindeközben látjuk, milyen események befolyásolják Bauer életét, mi vezet a tizenhét éves fiú önégetéséhez. A darab nem dokumentarista. Fikció, melyben azokra a kérdésekre keresik a művészek a választ, hogy hogyan befolyásolja a hatalom az emberek életét, mi ellen és miért érdemes tiltakozni, és hogy van-e értelme a hősiességnek a XX. század borzalmai után. Egy abszurd és kegyetlen világ tárul a nézők elé, amiben a legijesztőbb, hogy a világ a valóságban is ilyen. Jan Palach temetésén tízezrek voltak. Bauer Sándorén tizenheten. A kommunista állam elhallgatta történetét, városi legendák útján élt tovább. Egy hős? Egy fiú? Egy áldozat. Egy olyan rendszer áldozata, ami nem múlt el és nem is múlik el soha. A rendszer Magyarország, Európa és ez az egész abszurd és kegyetlen világ.

A bemutatóra mindenkit tisztelettel és szeretettel várnak a KoMa művészei!

Érdeklődni a e-mail címen vagy a 06-30-268-7468-as telefonszámon lehet.

Letölthető anyagok: