Menu

Sakkfesztivál Rákospalotán

2013.04.08.

Komoly szervező munka előzte meg a REGIO Jaték II. Rákospalota Kupa elnevezésű gyermek sakkversenyt, erről győződhetett meg a programra ellátogató sakkozni szerető gyermek és felnőtt egyaránt az április 6-án lezajlott rákospalotai sakkfesztiválon. Ugyan is zsúfolásig telt a Hubay Jenő Zeneiskola színházterme, ahol több mint kettőszáz kisiskolás és óvodás valamint az őket kísérő szülők, nagyszülők ülhettek asztalhoz.

– Tavaly gondoltuk először, hogy a felpezsdítjük a kerület sakkéletét, – tájékoztatott Mihály Zoltán, a verseny igazgatója,- hiszen már a harmincas években működött sakkegylet Rákospalotán és napjainkban újra reneszánszát éli ez a szép szellemi játék. Munkának láttunk és szándékunkat igazolta az élet, százötvennél is többen jöttek el első versenyünkre, melynek hagyomány teremető célja is volt. Idén, a második Rákospalota Kupa ezt a számot is túllőtte. Az alapos szervezés, jó előkészítés megtette hatását, már előzetesen valamennyi „hely elkelt”, így helyszíni nevezésre nem volt mód. Négy csoportba osztottuk a jelentkezőket, illetve egy ötödikben a szülőkre is gondoltunk, – hogy a verseny alatt ne csak körmöt rágva izguljon apja a fiáért vagy nagypapa kis unokájáért, hanem ők is játszanak egy jót és így egy komplett családi nappá vált a rendezvény.

A négy csoport lehetővé tette, hogy hasonló tudású gyerkőcök küzdjenek egymással. Törekedtünk arra is, hogy minél szélesebb kört díjazzunk, így például külön díjat kapott a legjobb óvodás, valamint valamennyi csoportban a legjobb leányversenyző is. Természetesen a csoportok győztesei serleggel, míg az első három helyezett éremmel mehetett haza. Ezen túl támogatók segítségével sikerült tárgyjutalmakkal is növelni a verseny presztízsét, faragott sakk és gyönyörű üvegsakk készletek vártak a győztesekre. A díjkiosztón volt még egy csattanó, egy meglepetés, hiszen a gyerekek szertik az ilyesmit. Az, aki esetleg nem az élen végzett, annak sem volt oka szomorkodni. Valamennyi résztvevő díszes emléklapot és egy elektronikus kézi játékot kapott ajándékba, így ha a verseny miatt esetleg búslakodott is kicsit, ettől mindenkinek mosoly került az arcára.

-Külön öröm számomra szakosztályvezetőként, hogy sportértéke is lett a versenynek, hiszen két csoportban is a REAC sakk szakosztályának játékosai végeztek csoportjuk élen- mondta el Mihály Zoltán.

A kerület vezetése jó célt látott a versenyben, támogatta és ezért köszönet. László Tamás polgármester úr a verseny megnyitásával tisztelte a meg a résztvevőket, míg Bitvai Nándor alpolgármester úr a díjak átadásával emelte az esemény rangját.

Szép szombat volt, köszönet a résztvevőknek, a szervezőknek, a vendégeknek és a támogatóknak.