Menu

Hartyán Zöldülj!

2013.04.16.

Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett, európai uniós támogatásból megvalósuló „Az újpalotai Lakótelepen a Zsókavár utcai akcióterület II. ütemű fejlesztése” című, KMOP-5.1.1/C-09-2f-2011-001 jelű projekt kapcsán nyert a Hartyán Alapítvány az Iskoláért pályázatot. Az alapítvány a következő mini-projekttel pályázott: „Áprilisi környezetvédelmi hetek, Föld napi ünnepség, vetélkedők, Hartyán Zöldülj!” nap.

2013. április 19.

– 11:00-15:00-ig iskolaudvar rendezése, palántázás, veteményezés, kerítésfestés
Családi délután
– 15:00-18:00-ig labdarúgó villámtorna a szülők alkotta csapatok részvételével, közösségépítő „főzőcskézés”

Április 19-én, pénteken a Hartyán Általános Iskolában „Hartyán Zöldülj” címmel környezetvédelmi napot tartanak.

A harmadik óra után az alsó tagozatos osztályok a tankertekben veteményeznek, palántáznak, az udvari virágládákba és a tantermek ablakába kerülő ládákba virágpalántákat ültetnek. Az osztályok által örökbefogadott fák környékét rendezik a pedagógusok és szülők segítségével. A felső tagozatos diákok a kerítés melletti sövényt sűrítik, palántázzák, örökzöldeket telepítenek, a parkosítással, a padok, asztalok elhelyezésével, jóval barátságosabb teret hoznak létre.

A szülőkkel együtt sokkal biztonságosabbnak tartják, ha 250 napközis az udvaron, és nem a környező parkban tartózkodik. Az iskola rendjéből és létszámából adódóan szinte nincs a napnak olyan szaka, amikor az udvaron ne tartózkodna gyermek.

A „Hartyán Zöldülj!”napon, miközben a felsősök és a felnőttek a sportudvaron tereprendezést végeznek, az udvari játékok alatt pótolják a homokot, valamint rozsdátlanítják és lefestik az iskola kerítését, jó alkalom nyílik a közösség alakítására, a tolerancia gyakorlására, a különböző nemzedékek együttmunkálkodására, egymás jobb megismerésére.

Délután az egyes osztályok szüleiből szerveződött csapatok (2 nő, 3 férfi) mini labdarúgó bajnokság keretében mérhetik össze erejüket a pedagógusok csapatával is. Míg a verseny zajlik az érdeklődők, a többi szülő és pedagógus finomságokat készítenek a sportban megfáradt játékosoknak, amit a terített asztalnál közösen fogyasztanak el.