Menu

A Főváros és két kerület összefogása

2013.03.08.

Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata, és Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely Önkormányzata, valamint a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság között együttműködési megállapodás került kidolgozásra az érintett felek bevonásával a „Káposztásmegyer intermodális csomópont előkészítése” tárgyában létrejött vállalkozási szerződés teljesítésével kapcsolatban. Az eszközváltó csomópont megvalósulását előkészítő együttműködési megállapodást Wintermantel Zsolt IV. kerületi és László Tamás XV. kerületi polgármesterek ünnepélyes keretek között, valamint Horn Gábor, a BKK divízióvezetője és Szilágyi Tibor projektfejlesztési szakterületi vezető írta alá.

Bár a projekt tervezési feladatai több évet vesznek igénybe, s az összefogás a távolabbi jövőt szolgálja, példa értékű a fővárosi cég és a két kerület összefogása a káposztásmegyeri csomópont érdekében. A IV. kerület erősen fejlődő városrészével előttünk jár, s a csomópont másik oldalán a XV. kerületi ipari területek fejlesztése még nem áll úgy, ahogy szeretnénk – fejtette ki László Tamás polgármester – , de az Észak-pesti térségben a főutak és a vasútvonal találkozása miatt jelentősek a fejlesztés lehetőségei.

Wintermantel Zsolt polgármester a két városrész közös történetét és történelmét példaként említve utalt arra, hogy a vasútvonal nem szétválasztja, hanem éppen ellenkezőleg összekapcsolja Újpestet és Rákospalotát. Elmondta, hogy régóta tervben van, hogy vasúti megálló kell alternatívaként az agglomerációból érkező forgalom megállítására, a belváros tehermentesítésére, hogy az emberek az elővárosi vasutat választhassák, mint tömegközlekedést autó helyett.

Ennek az elképzelésnek a megvalósulását, a „Káposztásmegyeri megállóból” a Nyugati pályaudvarra 20 perc alatt történő bejutást segítheti elő a XV. kerületi Polgármesteri Hivatalban 2013. március 7-én, csütörtökön 12.00 órakor aláírásra került együttműködési megállapodás hosszú távon.