Menu

„Egy közülünk” életvédő kezdeményezés

2013.03.02.

Az „Egy közülünk” az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az európai Unióban, melynek keretében az EU országaiban aláírásgyűjtés indult a magzati élet védelmében. A kezdeményezés fő célja, hogy az EU a fogantatástól kezdve biztosítsa az élethez való jog védelmét, és ne finanszírozzon embriók elpusztításával járó kísérleteket. Nem az abortusz betiltásáról van tehát szó, hanem a magzatkísérletek anyagi támogatásának megtiltásáról. A kezdeményezéshez 2013. február 25-én csatlakoztak a Parlament Felsőházi termében az országgyűlési képviselők, köztük László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő is.

Az országgyűlési képviselők aláírásával is támogatott Európai Polgári Kezdeményezés a részvételi demokrácia egyik új eszköze. Az Európai Bizottság felkérése, hogy terjesszen elő az EU kompetenciájába tartozó, a kezdeményezés témájában jogszabályjavaslatot. A polgári kezdeményezést legalább egy millió uniós állampolgárnak kell támogatnia a jelenlegi 27 tagállam közül legalább 7 országból.

Az Egy közülünk az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban. Célja, hogy lényegesen előmozdítsa az emberi élet védelmét a fogantatástól kezdve – amennyire erre az EU kompetenciájában lehetőség nyílik. Minthogy az emberi embriót az emberi lény fejlődésének kezdeteként definiálja az Európai Bíróság, az Egy közülünk kezdeményezés révén indítványozásra került, hogy az EU fejezze be minden, emberi embriók feltételezhető elpusztításával járó tevékenység finanszírozását, különösen a kutatás, fejlesztési támogatások és közegészségügy területén.

Ez az EU pénzügyi szabályozásának megváltoztatásán keresztül valósítható meg, amely az EU költségvetésének felhasználását határozza meg. Ilyen támogatások megszüntetése nagyban hozzájárul az EU következetes működéséhez.

Az “Egy közülünk” széleskörű támogatásra épül: civil szervezetek, egyházak, politikusok, európai képviselők kötelezték el magukat a kezdeményezés támogatása mellett. A felelős polgári bizottság mellett, amely hét különböző országból érkező tagból áll egy központi irányító iroda segíti a kampányt. Az Egy közülünk kezdeményezés januárban indult. Idén 1 millió európai aláírás összegyűjtése szükséges papíron (formanyomtatvány) vagy interneten keresztül  () anyák napjáig (május 5-ig).

Az aláíróíveket megtalálhatják a kerület minden városrészében a Nyitott Ajtók Együttműködési Irodákban:

Rákospalotán a Fő út 64. szám alatt,

Pestújhelyen a Pestújhelyi út 68. szám alatt

és Újpalotán a Páskomliget utca 6. szám alatt.
 

CSATLAKOZZON ÖN IS ALÁÍRÁSÁVAL AZ EGY KÖZÜLÜNK EURÓPAI POLGÁRI KEZDEMÉNYEZÉSHEZ!