Menu

Folytatódik a Zsókavár projekt

2013.02.08.

A Zsókavár projekt folytatásához mintegy 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert a kerület. A program harmadik ütemének számos eleme közül a legizgalmasabb az úgynevezett Spirálház, amelyben szociális városközpontot alakítanak ki.

Az új intézménnyel a szociális gondoskodást újfajta kommunikációs síkra szeretné terelni a kerületvezetés, a legfőbb céljuk, hogy a rászorultakat élethelyzetük megújításában és
továbbgondolásában is segítsék. A városrehabilitáció részeként megújul a Hartyán Általános
Iskola épülete. A tervek szerint az energetikai korszerűsítésén túl, homlokzatfelújítás, aulatér átformálás, új bejárat létesítése, az iskolakert megszépítése, valamint egy műfüves pálya kialakítása is szerepel a megvalósítandó feladatok között.
László Tamás polgármester és Bozzay Péter, a Pro Régió Ügynökség ügyvezető igazgatója január
31-én írta alá a program harmadik ütemének támogatási szerződését. Ez alkalomból Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: a társadalom lecsúszásának megakadályozása érdekében fontos a közösségteremtés, a városrész programja pedig, hasonlóan a VIII., IX. és XXI. kerületekéhez, nagy előrelépést jelent az itt élőknek. – A másik három kerülettel stratégiai szövetséget kívánunk kötni, mert szükségesnek tartjuk a közös gondolkodást – emelte ki László Tamás polgármester az ünnepi beszédében. Kitért arra is, hogy a Zsókavár projekt első két ütemében több elemet az országban egyedülálló módon valósítottak meg. A beruházások során például a lakóépületek falai vastag, 16 centiméteres hőszigetelést kaptak, ami a 10 százalékos kormányzati rezsicsökkentésen kívül további előnyös változást jelent a lakók számláiban. A Zsókavár utcai orvosi rendelő átépítése teljesen új orvos-beteg kapcsolatot eredményezett, az Árendás közi óvoda tetőfelújítása pedig a pedagógiai foglalkozásban nyitott új lehetőségeket. Ezen kívül a közterületek, parkok és játszóterek is korszerű módon megszépültek.