Menu

VÁROS-EMLÉK-KÉPEK táblák kerületszerte Az egykori Vigadó

2013.02.04.

A Hubay Jenő téren a XV. kerületi polgármesteri hivatal épületére került az első Város-Emlék-Képek tábla. A Csokonai Művelődési Központ művelődésszervezője, Sz. Urbán Szilvia ötlete alapján olyan épületeket jelölnek meg a kerületben, melyeknek múltja, története van.

Január 31-tól tábla hirdeti a Városháza egykori funkcióját. A hajdani Vigadó az első jelentős középület volt Újpest felől, 1912-ben eredetileg mulatónak épült. A Vigadóban kávéház, táncterem és szálloda működött, az emeleti helyiségekben azonban már az első világháború előtti években is béreltek hivatali helyiségeket. Rákospalota várossá alakulásának idején, 1923-ban váltották meg a teljes épületet.
László Tamás polgármester az emléktábla-avatáson elmondta: valamilyen módon a városnak a szívét akarja szimbolizálni a valaha vigadóként működő létesítmény.
– Nagyon örültem a kezdeményezésnek, miszerint házakat jelölünk meg, ezáltal a legbensőségesebb értelmét mutatjuk meg az épületeknek, ami nem csupán kő és tégla, hanem utalnak a bennük élő közösségekre. A legtöbb ház elnevezése emberek nagyságaira mutat, mint például a Wagner Manó iskola vagy a Liva malom. A hozzájuk kapcsolódó személyneveknek köszönhetően a helyi értékekre irányítják a figyelmet− tájékoztatta az érdeklődőket a polgármester.
– Ez egy sorozat lesz, régvolt épületekről, jeles helyekről, melyek a mai itt élők számára végleg a feledés homályába vesznek, ha nem teszünk valamit. Régi fotókról, képeslapokról a már nem létező, vagy megváltozott küllemű, funkciójú épületekről B2-es méretű zománctáblákra felnagyított fotót és 4-5 soros értelmező, magyarázó szöveget készítünk. Az első ilyen tábla került fel a mai napon a Városházára – mondta Sz. Urbán Szilvia.
A rendezvényt a Szilas Néptáncegyüttes műsora tette még feledhetetlenebbé.