Menu

Bővülő eszköztár

2013.02.08.

A kerületi Közterület-felügyeleti Csoport 2000-ben alakult, és jelenleg a Közigazgatási és Ügyfélszolgálati Főosztály irányítása alatt működik. A csoportot immár második éve Horváth Attila vezeti.

-A kollégáim közül rendszeresen három járőrpár járőrözik a közterületeken – mondta a csoport vezetője, – egy fő pedig minden hétköznap munkaidőben az ügyfélszolgálaton várja a lakosság bejelentéseit. A járőreink meghatározott útvonalterv alapján járják a kerület utcáit, és az elmúlt évben hetente legalább két alkalommal közös szolgálatot teljesítettek a kerületi rendőrökkel és a polgárőrökkel is.
Az önkormányzat közterület-felügyelői minden munkanapon reggel 7-től este 6 óráig, valamint egy-egy járőrpár szombatonként reggel 8-tól délután 1 óráig ellenőrzi a közterületeket. Legfontosabb feladatuk a közrend és a köztisztaság megóvása, és ezekkel kapcsolatban évente több ezerszer kell intézkedniük. Horváth Attila szerint a legtöbb gondot számukra a rend fenntartása jelenti az Újpalotai Vásárcsarnoknál. Ezen segíthet majd a piac és környezetének a felújítása. Ezen kívül évente több száz üzemképtelen jármű elszállíttatásáról kell még gondoskodniuk. Szerencsére a tulajdonosok többsége partnernek bizonyul, ezért tavaly már felére csökkent az elszállíttatandó járművek száma.
-Fontos, hogy az állampolgárokban tudatosuljon, a közterület-felügyelők hatósági jogkörrel rendelkező hivatalos személyek, akiknek a közterületeken kell közfeladatot ellátniuk. Az ehhez szükséges eszköztárunk idén néhány bilinccsel és rendőrbottal is kiegészül, amelyek egyrészt a kollégáim biztonságát szolgálják, másrészt a feladatuk ellátását segítik.