Menu

A hobbiból lett művész

2012.12.27.

A Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt XIX. Betlehemi jászol pályázaton résztvevő újpalotai Siegl Károly tűzzománcos munkáját is díjazta a zsűri. A különleges, szárnyas oltárhoz hasonló keretbe foglalt rétegelt munkája a kiállított tárgyak közül az egyik legszebb alkotás volt.

– Sosem tartottam magamat művésznek, legfeljebb csak kézművesnek – mondta az első elismerését átvevő alkotó. – A saját örömömre dolgozom, élvezem az anyaggal való bíbelődést, és örülök, hogy, amit elképzeltem, azt meg is tudom valósítani.
Siegl Károly későn érő típusnak vallja magát. Ezért is fordulhatott elő, hogy az önmegvalósításra csak jóval hatvan év felett jutott ideje és energiája. Azóta viszont nagy lelkesedéssel kézműveskedik. Műveit sokáig az ismert kerületi tűzzománc-művész, Szendrei Judit irányításával készítette, akinek pestújhelyi alkotóműhelyébe örömmel járt. Ott kedves volt az oktató, a társaság, és jó volt az anyaggal foglalkozni.
– Hajdanán gépipari technikumot végeztem, majd néhány évig lakatosként dolgoztam. Az akkor szerzett tapasztalatomat kézművesként is kamatoztatni tudom. Később főiskolát végeztem, majd a Dunai Repülőgépgyárnál pénzügyi osztályvezető lettem. A tűzzománcra nemcsak az önmegvalósítás miatt van szükségem, hanem azért is, hogy nyugdíjasként hasznos elfoglaltságot találjak magamnak.
Siegl Károly negyven éve él már Újpalotán. Jelenleg a Páskomliget utcai kis lakás hálószobája a műhelye is egyben. Mostanában inkább már otthon szeret dolgozni. Munkáit egyébként nemrégiben a nagyközönség is megcsodálhatta, két másik művésszel közösen ugyanis novemberben volt az első kiállítása az újpalotai Nyitott Ajtó Együttműködési Irodában.