Menu

Változás az iskolák életében

2012.12.18.

A Köznevelési Törvény alapján az általános és középiskolák fenntartását január 1-jétől az állam látja el. Az állam feladat lesz, hogy az iskolák tanterveit, a Nemzeti Alaptantervtől a kerettanterveken keresztül a helyi tantervekig meghatározza. A helyi tantervek összeállításakor odafigyelnek arra, hogy a helyi sajátosságok, értékek változatlanul tovább éljenek az iskolákban.

Szintén a fenntartó feladata az iskolák irányítása, továbbá az ellenőrzés, régies szóhasználattal, a tanfelügyelet. A köznevelési intézmények szakmai irányítása a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladata, az iskolaépületek azonban továbbra is önkormányzati tulajdonban maradnak, és azok működtetése a kerület feladata lesz.
A XV. kerületben Tyukász Tamást nevezték ki tankerületi igazgatónak, a képviselő-testület pedig arról is döntött, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ XV. kerületi tankerületi igazgatósága a Czabán Általános Iskola egyik szárnyában kap majd helyet. Addig, amíg a kijelölt területet az igényeknek megfelelően át nem alakítják, az igazgatóságot a Sződliget utcai iskolaépületben helyezik el.
– A köznevelési rendszer átalakítása kapcsán kezdetektől az volt az álláspontom, hogy nem az állam vagy az önkormányzat dolga ez, hanem az állam és az önkormányzat alkotó együttműködése biztosíthatja az iskoláinkban a magas színvonalú nevelést és oktatást – mondta László Tamás polgármester, miután december 15-én ünnepélyes keretek között aláírta az iskolák állami fenntartásba adásáról szóló dokumentumokat. – A lényeg, hogy mindketten jól végezzék a munkájukat. Az állam hatásköre az intézményekben folyó munka irányainak kijelölése, és szakmai felügyelete. Ezzel együtt az önkormányzat feladatkörei is tartalmaznak nevelési-oktatási célokat, például a közétkeztetés újjászervezésekor a közösségépítés is hangsúlyt kap, az iskolakertben a diákok által is gondozott fák kiültetése a közterületekre a helyi identitás erősítésében játszik szerepet.
László Tamás hangsúlyozta, hogy a mostani szerkezetátalakítás nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az önkormányzat jövőre is részt vegyen az iskolák életében. Januártól ugyanúgy kiírnak kerületi pályázatokat az intézmények számára, és ugyanúgy, mint eddig, lesznek önkormányzat által szervezett sportversenyek és egyéb események is, és a kerületi ünnepségeken is számítanak majd az iskolákra.