Menu

Elutasítják a konténervárost

2012.12.14.

-Ez a beruházás a kerület minden lakóját érinti – kezdte gondolatait László Tamás polgármester azon a civil fórumon, amelyet a Szentmihályi út – Szilas park – Szilas-patak – AsiaCenter közötti mintegy tizenkilenc hektáros területen folyó munkálatok, és a tervek szerint körülbelül 75 ezer négyzetméteren kialakítandó több mint ötezer konténerből álló beruházás miatt szervezett az önkormányzat.

A mintegy kétszáz érdeklődőt a polgármester tájékoztatta arról is, hogy a TriGránit tulajdonában lévő, jelenleg bérbe adott területen csak akkor valósulhat meg bármilyen beruházás, ha a kötött pályás közlekedésen kívül a szállítási feltételeket is megteremtik, valamint közösségi létesítményeket is építenek. A beruházás nagyságrendjét szemléltette azzal, hogy elmondta: a Pólus Center 58 ezer négyzetméteren, az AsiaCenter 40 ezer négyzetméteren, a China Mart 24 ezer négyzetméteren terül el. Ezzel szemben a Magyar-Ázsiai Kereskedelmi Központ (MAKK) Kft. – a Szilas-patak és az AsiaCenter közötti terület bérlője – több mint 75 ezer négyzetméteren kíván építkezni, és körülbelül öt méter magas egymásra helyezett konténert telepítene húsz utcában, mintegy ötszáz méter hosszban. László Tamás mindehhez hozzátette: a kerületi önkormányzat és a lakosság egyhangúlag azt akarja, hogy a tervezett beruházás ne készüljön el.
Dr. Matkó Iván, a MAKK Kft. kommunikációs vezetője biztosította a jelenlévőket arról, hogy a beruházás során fokozott figyelmet fordítanak például a közbiztonságra, a zöldfelület-fejlesztésre, a munkahelyteremtésre. A területeken nem konténereket, hanem könnyűszerkezetes építményeket építenének. Kijelentette azt is, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem akarják a józsefvárosi piacot ide telepíteni.
Az elmondottakat kiegészítette Németh Péter, a kft. projektvezetője azzal, hogy számos külföldi példa, például a londoni Boxpark, a berlini Kunsthalle bizonyítja, a könnyűszerkezetes épületekből igényes épületegyüttesek emelhetők. Elmondta azt is, hogy a tervek szerint az első ütemben csak ötszáz egységet telepítenének a területre, majd több fázisban készülne el a teljes beruházás.
Az elhangzottak kapcsán Molnár Béla, a Pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébániatemplom plébánosa megkérdezte, hogy a kereskedőkön kívül kinek áll érdekében a beruházás. Hozzátette, hogy véleménye szerint a kerületnek nincs szüksége egy újabba üzletközpontra.
Rudolf Riedl, az AsiaCenter ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy ebben a multikulturális közegben folyamatos kontroll szükséges. A bevásárlóközpont vezetésének is hosszú időbe telt, mire megértette az árusokkal, hogy csak kulturált körülmények között lehet árusítani.
Pester Zoltán, a Pólus Center megbízott center menedzsere elmondta, hogy nem támogatnak olyan beruházást, ami nem törvényes módon épül.
A lakosság és a civil szervezetek képviselői különböző módon, de ugyanannak a véleményüknek adtak hangot: erre a beruházásra nincs szüksége a kerületnek és a környéken élőknek. Meglátásuk szerint a fejlesztés után élhetetlen lesz a kerületrész, nő majd az átmenő forgalom, és a közbiztonság is romlani fog.
Mindezt megerősítendő a polgármester hozzátette, hogy az önkormányzati képviselők pártállástól függetlenül egységesen kiállnak az itt élők elutasító véleménye mellett.
A néhány nappal korábban megalakult Élhetőbb Újpalotáért Egyesület vezetője, Kecskés Egon pedig kiegészítésként elmondta: a környéken élők minden olyan beruházást támogatnak, ami a kerület megtartó erejét, a szebb környezetet támogatja, ám ez a beruházás nem ezeket a célokat szolgálja.
A konténerváros ellen négy civil szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett: a MÁV Telepiek Baráti Köre, a Pestújhelyi Pátria Egyesület, a Segítsd az Iskoládat! Egyesület és a Szolidáris Kisnyugdíjasok Egyesülete. A fórum azzal fejeződött be, hogy a polgármester a jelenlevőket és a kerület minden lakóját a szolidaritásáról biztosította, és megígérte: csak a lakosság bevonásával, civil fórumokon elhangzott vélemények figyelembevételével döntenek a területen kialakítandó bárminemű beruházásról.

Kapcsolódó hírek: