Menu

Szökés az élvonalba

2012.12.06.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, mesteredző, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, az Idősügyi Tanács tagja és az egészséges életmód fáradhatatlan. népszerűsítője. Az Arany János utcai idősek klubjában vendégeskedett, és „ajándékot” is vitt a hallgatóságnak, ugyanis megtornáztatta közönségét.

– Miért választotta a tájfutást?
– Az otthonról való menekülés hajtott. A szüleim dolgoztak, és ezért minden házi munka az egyetlen leányra maradt, azaz rám. De vonzott a szellemi és a fizikai sport ötvözete, ugyanis gyorsan kell futni, de csak oly gyorsan, hogy még tiszta maradjon az ember feje, és jól tudjon tájékozódni.
– És persze érdekeltek a fiúk, akkoriban a Szilágyi Erzsébet leánygimnáziumba jártam, és a futás jó lehetőség volt a fiúkkal közös programokra.
– A tájfutást 16 évesen kezdtem, eleinte kis „gombócként” gurultam az erdőben.
Azonban hamarosan elkapott a siker szele, mert életem első versenyén harmadik lettem, igaz csak hárman indultunk. Ettől függetlenül az újságban is írtak rólam. Később a nemzetközi versenyeken, ha lassan is, de jöttek az eredmények.
– Elsöprő humorú előadó. Honnan ered ez a képessége?
– A betegségem után bukkant elő ez az énem. Élsportolóként nem értem rá „bolondozni”, a versenyeken századmásodpercekért harcoltam. Lassan lettem alázatos, majd 10 évembe került, hogy örülni tudok az életemnek. S ha kicsit is tudok segíteni másoknak azzal, hogy hitelesen mondom: a testedzésben, sportolásban gazdag mindennapok kiegyensúlyozottá tesznek mind testileg, mind lelkileg – már ennek is örülök.
– Az ön által képviselt mozgásprogramokhoz kiknek érdemes csatlakozniuk?
– A margitszigeti női futó és gyalogló klubunkhoz 20 és 70 év közöttiek csatlakoztak. A szintén a szigeten levő ingyenes nyugdíjas gyalogló klub kéthetente kedden délelőtt várja a szépkorúakat. A foglalkozások iránt Csizmadia Péter munkatársamnál lehet érdeklődni a 428-82-37 számon.
– Milyen életvezetési tanácsot adna olvasóinknak?
– Figyeljünk a mindennapok egyensúlyaira, például az elfogyasztott és a felhasznált kalóriák egyensúlyára. Ami nekünk fontos, azt válasszuk, a többi elmaradhat. Szükségünk van a lélek és a test egyensúlyára, legyünk jóba önmagunkkal, és ez a környezetünkre is jó hatással lesz.
– A rendszeres testedzés az egészségmegőrzés fontos pillére, de nem az egyetlen feltétele.