Menu

Ellenőriztessük az erdőben szedett gombákat!

2012.12.02.

A közelmúltban gombamérgezés tüneteivel szállítottak kórházba egy férfit és az édesanyját. A két beteg azt mondta, hogy a mérgező gombát egy ismerősüktől kapták, aki viszont azokat egy nőtől és három férfitől vásárolta. Az esetről az orvosok értesítették a rendőrséget.
A rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsítottak az újpalotai kiserdőben szedték a gombákat, amelyeket aztán elfelejtettek megvizsgáltatni.

A gombaszakértő szerint a két betegnek óriási szerencséje van, ha ennyivel megússza az esetet, mert egynémely gombafajta fogyasztása rendkívül veszélyes lehet.
– A fehér gyilkos, a turjángomba vagy a gyilkos galóca egyaránt halálos mérget tartalmaz – mondta Fenyvessy György, a Csapi-15 Kft. gombaszakértője. – Ezek fogyasztása több szempontból is veszélyes. A méreg lappangási ideje 6–24 óra is lehet, és emiatt nem tudunk időben orvoshoz fordulni. A szervezetbe jutott méreganyag rendkívül nagy fájdalmakat okoz, a beteg teljesen kiszárad, a mája és a veséje gyakorlatilag szétesik, és még a gyors orvosi beavatkozás sem mindig segít, a belső szervek akár három hónappal később is végzetesen reagálhatnak a méreganyagra.
A gombáknak fajtától függően tavasztól őszig van a szezonjuk. A gyilkos galóca elsősorban a nyári meleget szereti, azonban idén ősszel meleg volt, ezért az élettartamuk is kitolódott.
– A tapasztalat azt mutatja, hogy akik gombaszedéssel foglalkoznak, azok egyrészt értenek is valamit a gombákhoz, másrészt azt is fontosnak tartják, hogy bevizsgáltassák őket – mondta a szakértő. A palotai erdőben mindenféle gomba megterem, de csak a gombagyűjtők kis része jár ide gombászni, a többségük távolabbi helyekre megy. Nagyon fontos tudnivaló, hogy a leszedett gombákat alak, szín és fajta szerint kell csoportosítani, és lehetőleg papírzacskóban érdemes tárolni őket. Vigyázni kell arra, nehogy összekeverjük a gombákat, mert elég csak egyetlen mérgező, és az egész mennyiséget kidobhatjuk. A mérgező gombák ugyanis a spórájukon keresztül könnyen megfertőzik a többieket is.
A Vidékfejlesztési Minisztérium legutóbbi rendeletében leírja, hogy 62 olyan gombafajta létezik, melyeket árusítani lehet. Ezek listáját a csarnokok és piacok is megkapták. Ezen kívül is akadnak még ehető gombák, melyek vagy a védettségük vagy az állaguk miatt maradtak ki a listából. A mérgező gombák száma ennél jóval csekélyebb, ennek ellenére fontos, hogy csak hatóságilag ellenőrzött gombát fogyasszunk.